Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička provokacija?

Karta "velike Mađarske" uzburkala duhove, reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova

Screenshot: About Hungary Twitter
Screenshot: About Hungary Twitter
Aktualno Galerija +0 Screenshot: About Hungary Twitter Galerija 1/1 >>
Mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio “povijesnu” kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner

Pročitajte i ovo Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

"Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja o neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima"m odgovorili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Večernji list.

Dodali su kako su odmah stupili u kontakt sa spornom stranicom koja je kartu objavila na Twitteru i ukazali na neprihvatljivost ovakve vrste objave s "prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica".

"Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat", poručili su iz Ministarstva.

Ilustraciju su komentirali i u susjednoj Sloveniji, ali ne jednoglasno. Premijer Marjan Šarec kazao je kako je "slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u susjedstvu", dok SNS Janeza Janše, blizak Viktoru Orbanu - šuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene