Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popularan među političarima

"Ovo na prvi pogled zvuči zbunjujuće, ali...": Tko je mislilac kojeg je citirao Zoran Milanović?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović u govoru na inauguraciji citirao je, po njegovu mišljenju, jednog od vodećih mislilaca današnjice.

Milanović je citirao izraelskog povjesničara i filozofa Yuvala Nou Hararija, autora popularnih znanstvenih bestselera "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva", "Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice" i "21 lekcije za 21. stoljeće".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Jedan od, po mom mišljenju, vodećih mislilaca današnjice ovih je dana rekao da se budućnost prave zapadne liberalne demokracije može osigurati samo tako da se istinu sačuva neovisnom o željama većine birača, kao i želju većine birača neovisnu od istine. To na prvi pogled zvuči zbunjujuće, međutim, izbori nisu metoda za pronalaženje istine ili apsolutne istine. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi", rekao je Milanović.

Harari je inače popularan među brojnim svjetskim čelnicima pa je tako s njegovim radom dobro upoznata i njemačka kancelarka Angela Merkel s kojom se susreo te joj uručio primjerak svoje knjige "21 lekcija za 21. stoljeće".

Ideje koje Harari provlači kroz svoje uspješnice ''Sapiens – kratka povijest čovječanstva'', ''Homo deus'' i ''21 lekcija za 21. stoljeće'' između ostalog su i promišljanje o budućnosti radnih mjesta, lažnim vijestima, klimatskim promjenama...

Zbog jasnog pregleda širokog raspona tema koje Harari nudi u svojim knjigama, tema koje utječu na današnje društvo, mnogi ga citiraju i pozivaju se na njegov rad.

Harari nije jedini kojeg je Milanović citirao u svom prvom predsjedničkom govoru. Našli su se tu i Tin Ujević te stihovi legendarnog beogradskog benda EKV.

Kako je protekla inauguracija Zorana Milanovića, pogledajte ovdje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene