Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje

Živi zid za smanjenje privilegija političara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Živi zid zalaže se za promjenu načina funkcioniranja politike, što uključuje izglasavanje zakona kojim će se političkim strankama i akterima smanjiti primanja i ukinuti saborske mirovine, što bi iz politike trajno uklonilo sve kojima su novac i moć važniji od dobrobiti građana.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio u petak je na konferenciji za novinare da bi se "rezanjem privilegija političkoj kasti" moglo uštedjeti više stotina milijuna kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SINČIĆ O KOALICIJI 'Ni s HDZ-om ni s SDP-om, nikada, nikako, oni su lopovi, ukrali su milijarde naših kuna' Slika nije dostupna Živi zid: 'Lalovčev jeftini marketinški trik slomit će se na leđima građana'

"Zemlja je u velikoj krizi, a političari zahvaljujući privilegijama žive odsječeni od građana, stoga se zalažemo da se otklone oni koji u politiku ulaze radi imovinske koristi. U tom duhu ćemo se boriti za izglasavanje izmjena zakona", kazao je Sinčić.

Živi zid se zalaže za izmjene Zakona o financiranju izbornih aktivnosti i političke promidžbe kojima bi se višestruko smanjilo financiranje promidžbenih aktivnosti stranaka. Na to se godišnje utroši 70 milijuna kuna, a smanjenjem na 20 milijuna kuna u četiri godine bi se uštedjelo oko 200 milijuna kuna.

U svojoj izbornoj jedinici moći ćete glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu

Također bi tražili izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim bi se sadašnji broj zastupnika sa 151 snizio na 111, po deset za svaku izbornu jedinicu, tri za dijasporu i osam za manjine, pa bi se ti troškovi smanjili za 26 posto .

Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru Živi zid traži da se zastupničke plaće snize na prosječnu hrvatsku plaću, te izglasa ukidanje saborskih mirovina.

"U tom duhu naknade, plaće i novac koji dobiju predstavnici Živog zida po ulasku u Sabor dijelom će se uložiti u u fond iz kojeg će se financirati studenti, a dijelom projekti na području inovacija i obnovljivih izvora energije", najavio je Sinčić.

DIP zaprimio prvu kandidaturu za parlamentrane izbore, predložila ju je Stranka Bošnjaka Hrvatske

Na pitanje novinara s kim Živi zid ne bi koalirao, Sinčić je odgovorio da u obzir ne dolaze HDZ i SDP i njihovi "sateliti".

Također neće koalirati s bivšim članovima tih stranaka koji su sada u drugim strankama, primjerice s MOST-om čiji je član Drago Prgomet, čovjek koji je podržavao Sanaderove zakone. Bandić je pod istragom i bivši je član SDP-a, a i ORAH je nastao dijelom od SDP-a, dodao je Sinčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene