Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere na Bajakovu ostaju

Ostojić: Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prihvatnom centru u Opatovcu u četvrtak prijepodne nalazi se oko 2.500 migranata i izbjeglica, a do ranog poslijepodneva biti će ih više od 3.000 jer novi neprestano pristižu, izjavio je novinarima na ulazu u centar potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

13:40 -  Srbija je blokirala izvoz robe iz Hrvatske, preko granice sa Srbijom može se samo pješice ili prelazima preko Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrješit ministar Poslao jasnu poruku EU po pitanju Mađarske Slika nije dostupna Pusić iz New Yorka 'Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem'

Situacija na Bajakovu se mijenja iz minute u minutu. Autobusi, kombiji i automobili počeli su prelaziti prema Hrvatskoj. Sa srbijanske strane u Hrvatsku nije moguć ulazak za vozila s srbijanskim registarskim oznakama.

Kolona je dugačka 13 kilometara sa hrvatske strane za ulazak u Srbiju. Ukoliko je u pitanju hrvatska roba, ne mogu preći u Srbiju. Na snazi je hrvatska odredba prema kojoj je prelazak granice dozvoljen samo za kamione sa kvarljivom robom.

Od jutros traje i označavanje izbjeglica s narukvicama na kojima se nalazi ispisano vrijeme u koje su stigli u prihvatni centar Opatovac. Ranjive skupine dobijaju zelenu narukvicu koja znači prioritet, i pomoći će prilikom ukrcaja u autobuse, dodao je.

Unutar prihvatnog centra Opatovac napravljena je reorganizacija te se izbjeglice i migranti smještaju u šatore po nacionalnosti i etničkim skupinama kojima pripadaju. Na taj način pokušavaju se izbjeći sukobi do kojih je do sada znalo doći između izbjeglica i migranata različite nacionalne i etničke pripadnosti, rekao je. Tako je u sukobu koji se dogodio utorak jedan migrant uboden nožem.

"Sve se odvija normalno. Ide sigurnosni i zdravstveni pregled i odmah iz vozimo dalje prema Mađarskoj. Svi tamošnji prijelazi se koriste radi odlaska ljudi, i Botovo, i Goričan, i Terezino Polje, i Branjsko Petrovo Selo", kazao je Ostojić.

Dodao je da je Hrvatska spremna aktivirati i prihvatni centar u Belom Manastiru ali bi se to učinilo samo u slučaju pogoršanja vremenskih prilika. On je spreman za prihvat oko 2.000 ljudi.

Na primjedbu novinara, što će se dogoditi ako Mađarska u potpunosti zatvori granicu, Ostojić je odgovorio da je prema njegovim saznanjima "mađarska granica odavno zatvorena, ali funkcionira".

Premijer o situaciji na granici između RH i Srbije: 'Rade protiv sebe, pile granu na kojoj sjede'

 

Milanović poslao poruku srpskom narodu

"Po onome što mi znamo Grčka organizirano trajektima prebacuje veliki broj ljudi prema Makedoniji, te oni preko Makedonije i Srbije dolaze na ovu točku", naglasio je.

Ostojić je izrazio zahvalnost brojnim volonterima, udrugama i službama koje daju velik doprinos prihvatu izbjeglica. Posebice su ga se, kaže, dojmili supružnici Nizar i Dragana Shoukry (on Sirijac koji kao stomatolog radi u Tovarniku, a ona prevoditeljica za arapski jezik u policiji). "Ako oni ne dobiju odličje za ono što su učinili, ne znam tko će", kazao je Ostojić, ustvrdivši da je bilo i onih koji su ga razočarali "stalnim podmetanjem nogu".

"Nadam se da je to vrijeme zaustavljeno. Umjesto da vam netko dođe pomoći, vi imate situaciju da se stalno organiziaraju 'stožeri za histeriju' ",dodao je.

"Vidim zadnjih dana se to malo utišalo. Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena", rekao je Ostojić.

Također je izvijestio da je noćas preko Tovarnika u Hrvatsku ušlo oko 1.200, a preko Bapske 4.000 izbjeglica te da ih se i dalje više odvozi prema Mađarskoj nego što ulazi u Hrvatsku.

 

Mjere na Bajakovu ostaju do otvaranja Horgoša za izbjeglice

 

Ministar Ostojić ranije danas u Opatovcu je izjavio da sve dok se za prihvat izbjeglica ne otvori granični prijelaz Horgoš, na snazi će ostati mjere koje Hrvatska provodi na graničnom prijelazu Bajakovo.

"U svezi srbijanske odluke da se diskriminiraju kamioni s hrvatskim registracijskim oznakama i kamioni koji prevoze hrvatsku robu, na tu je mjeru uzvraćeno tako da smo obustavili putnički promet iz Srbije. Te će mjere na snazi ostati dok se ne otvori Horgoš", rekao je Ostojić.

Naglasio je kako Hrvatska očekuje da Srbija počne preusmjeravati izbjeglice prema Horgošu i prestane mučiti ljude.

"Moja poruka je jasna, čim se otvori Horgoš mi ćemo pustiti prijevoz kamiona preko Bajakova, a onda ćemo vidjeti šta će biti s automobilima i autobusima", izjavio je potpredsjednik Vlade.

Dodao je kako građani sa srpskom putovnicom ponovno mogu ulaziti u Hrvatsku nakon što se stabilizirao informacijski sustav na Bajakovu, ako su u automobilu koji nema srbijanske registracijske oznake.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je u četvrtak ujutro kako se na Bajakovu na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila sa kvarljivom robom, no da se srbijanskim državljanima u automobilima stranih registracija omogućava ulazak u Hrvatsku, nakon što su otklonjene poteškoće s informacijskim sustavom, do čega je došlo tijekom prošle noći.

MUP je izvijestio i da je granični prijelaz Tovarnik otvoren za putnički i teretni prijevoz, osim za vozila sa srbijanskim registracijskim oznakama. Ta se zabrana, dodaje se, ne odnosi na granične prijelaze s BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene