Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u četvrtak u New Yorku da Hrvatska i Srbija koje si zbog vala migranata međusobno blokiraju granicu trebaju što prije spustiti tenzije te početi rješavati migrantsku krizu u širem kontekstu, u partnerstvu s Europskom unijom i zemljama poput Turske.


"Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem, u partnerstvu s državama Europske unije, ali i s državama kao što je Turska", rekla je

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: 'Kada Njemačka zatvori granice, sve se zatvara, uključujući i hrvatske granice' Slika nije dostupna Ostojić: Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena

Vesna Pusić u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom.

"Problem izbjeglica treba riješiti u malo širem kontekstu i na malo duže vrijeme", kazala je Pusić, dodavši da je to "problem i jednoj i drugoj zemlji, i neće se riješiti prebacivanjem krivnje".

"Nama je jasno da Srbija ne zna što bi drugo nego da dovodi te izbjeglice na hrvatsku granicu, ali treba to prepoznati kao nešto što za nas isto nije lagano, da se u roku od jedne noći nosite s deset do dvanaest tisuća ljudi koji vam prelaze granicu", dodala je Pusić.

Hrvatska ministrica je kazala da je o globalnoj izbjegličkoj krizi razgovarala i s Lykketoftom, koji je, kako je navela, "prepoznao da Hrvatska postupa s izbjeglicama na human način".

'Zvala sam ministre vanjskih poslova Kanade, Novog Zelanda, pomoćnicu SAD-a'

"Što se Hrvatske tiče, mi postupamo na jedan normalan human način i to apsolutno prepoznaje i predsjednik Opće skupštine, ali prepoznaje i veliki pritisak koji ta situacija izaziva", rekla je Pusić.

"Složili smo se da neposredno rješenje treba tražiti u razgovorima između Europske unije i Turske i da EU, pa i cijeli svijet, trebaju pomoći državama koje su prihvatile najveći broj izbjeglica, a to su Turska, Jordan i Libanon, i financijski da podnesu ovu situaciju, a situacija se u potpunosti može početi poboljšavati kad se pronađe rješenje i zaustavi rat u Siriji", dodala je.

"Za to treba iskoristiti ovu zimu, treba uvesti sve partnere, Europu, Sjedinjene Države i Rusku Federaciju, ali i neke velike zemlje iz regije i susjede Sirije i Iraka", rekla je Pusić.

"Zaustavljanje tih sukoba prvo sprečava izbjeglički val iz Sirije i Iraka, a onda omogućava postepeno barem u nekim dijelovima normalizaciju situacije", zaključila je ona.

Pusić će od 23. rujna do 2. listopada u New Yorku sudjelovati na 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Tijekom boravka u New Yorku Pusić će imati niz susreta s visokim dužnosnicima UN-a i kolegama iz brojnih zemalja, a sudjelovat će i na nekoliko panela UN-a posvećenih globalnom razvoju, ženskim pravima, suradnji u rješavanju izbjegličkih kriza te drugim globalnim temama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju