Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović diplomatima

'Nadam se da ćete Grabar Kitarović pristupiti jednakom dobronamjernošću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijemu za diplomatski zbor predsjednik Ivo Josipović obratio se prisutnima izrazivši nadu da će njegovoj nasljednici Kolindi Grabar Kitarović pristupiti s jednakom dobronamjernošću.

Na prijem je bila pozvana i Kolinda Grabar Kitarović, no ona nije došla jer je u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija" Slika nije dostupna Ivo Josipović: 'Dozvolite da čestitam na izbornoj pobjedi novoizabranoj predsjednici'

Josipović je podsjetio na vrijeme svog mandata kazavši kako je u trenutku kada je preuzeo dužnost, Hrvatska bila kandidat za članstvo u EU.

''Pregovori su bili u punom zamahu, a svi mi u Hrvatskoj podređeni istom cilju - cilju punopravnog članstva u Uniji koji je zacrtan odmah nakon osamostaljenja naše države. Bilo je potrebno da Hrvatska učini i taj posljednji strateški iskorak i pridruži se zajednici država čije vrijednosti dijeli i živi'', rekao je Josipović.

Evo gdje se vraća Ivo Josipović nakon isteka mandata

 

"Godina koju smo upravo započeli u Hrvatskoj je obilježena predsjedničkim izborima, okončanjem mojeg i početkom mandata naše novoizabrane predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Svjedočili ste da je Hrvatska i ovaj put potvrdila da je privržena demokratskoj praksi koju je prihvatila od svojeg osnutka", rekao je Josipović na tradicionalnom prijemu za diplomatski zbor te prvoj predsjednici države zaželio "uspjeh u obnašanju dužnosti".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je rekao da je početak 2015. obilježen predsjedničkim izborima na kojima je Hrvatska i ovaj puta potvrdila privrženost demokraciji te novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zaželio uspjeh u obnašanju dužnosti. "Ovo je također prilika i da izrazim nadu da ćete i gospođi Grabar-Kitarović pristupiti s jednakom dobronamjernošću i razumijevanjem te da će vaša buduća suradnja biti obilježena istim intenzitetom i razinom podrške kakvu sam i sâm uživao", kazao je Josipović pred 63 veleposlanika i predstavnika sedam međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj.

Diplomatima je izrazio zahvalu što su mu "svesrdno pomagali" u njegovim nastojanjima da produbi i ojača postojeća i otkrije nova partnerstva.

U svim tim naporima tijekom mandata, kazao je Josipović, surađivao sam s dvije vlade različitog ideološkog predznaka što se nije pokazalo kao prepreka.

"Dapače, u zaštiti i promicanju hrvatskih nacionalnih interesa djelovali smo sinergijski. Nadam se da će se takva praksa nastaviti i u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović", kazao je.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da će Hrvatska i u idućem razdoblju ostati vjerna idealima demokracije i vrijednostima koje ona nosi.

"Kao predsjednik uvijek sam beskompromisno zagovarao toleranciju, suživot, kompromis i dijalog. Uvjeren sam da će nas te vrijednosti voditi i u budućnosti", rekao je Josipović.

Osvrnuvši se na svoj petogodišnji mandat, podsjetio je prvo na trenutak preuzimanja dužnosti predsjednika, kada je Hrvatske bila kandidat za članstvo u EU, a svi u zemlji podređeni istom cilju - punopravnom članstvu u Uniji koji je bio zacrtan odmah nakon osamostaljenja.

"U ostvarenje tog cilja, uloživši autoritet i vjerodostojnost, ugradio sam svoj doprinos", kazao je predsjednik.

Kako je rekao, značajan dio svog mandata posvetio je unapređenju dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europe, zadaći koja "nije bila jednostavna zbog živih sjećanja, trauma i još vidljivih posljedica rata".

"No suradnja sa susjedima naša je trajna i kontinuirana obveza", istaknuo je predsjednik i dodao da je na premisama mira, sigurnosti i stabilnosti, kao osnovne pretpostavke napretka i prosperiteta, gradio svoj pristup odnosima u regiji.

Smatra da iako još uvijek nisu do kraja uređeni odnosi u regiji, objektivan će promatrač uočiti veliki napredak u odnosu na pozicije s kojih se krenulo.

Prema njegovim riječima, predsjednički su mandat obilježile i dramatične strateške globalne mijene.

"U Hrvatsku se prelila gospodarska kriza koja nažalost kod nas još uvijek traje, promijenili su se strateški odnosi u svijetu i na našem kontinentu, suočeni smo s novim izazovima kao što su terorizam, klimatske promjene, ebola (...) Potvrđene su pouke kojima nas je i ranije poučavala globalizacija - a to je da je nemoguće probleme rješavati samo unutar granica jedne države", poručio je predsjednik.

U svijetlu nedavnih terorističkih napada u Parizu u kojima je izgubljeno 17 života, predsjednik države je kazao da smo "svjedoci jačanja globalnog terorizma koji udara na temeljne vrijednosti" tekovine zapadnih demokracija, uključujući i pravo na različitost, miran suživot i slobodu izražavanja.

"Terorizam je pošast današnjice (...) On izvire iz ekstremizma i isključivosti koju moramo ustrajno suzbijati gdje god i u kojem god se obliku pojavljuje. Vrijedi činjenica da terorizam može udariti bilo kad, bilo gdje i bilo koga – stoga i odgovor mora biti zajednički", poručio je Josipović.

Izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska u posljednjih pet godina njegova mandata pokazala "stabilnom i sigurnom državom".

U ime diplomatskog zbora, doajen diplomatskog zbora i apostolski nuncij Alessandro D'Errico je kazao da su diplomati s divljenjem i poštovanjem pratili aktivnosti predsjednika Josipovića, posebice zbog njegove uloge u jačanju pozicije Hrvatske i politike pomirenja i stabilizacije regije.

"Iznimno smo cijenili vašu neumornu predanost jačanju pozicije Hrvatske u obitelji nacija te vaš zamjetljiv napor u korist pomirbe i mira u regiji", kazao je apostolski nuncij D'Errico. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene