Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAUSTAVITI STAGNACIJU

Ivica Puljak: "Najbolja demografska mjera je micanje HDZ-a s vlasti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak rekao je u utorak da je micanje HDZ-a s vlasti najbolja demografska mjera za budućnost Hrvatske osvrćući se na prve rezultate popisa stanovništva po kojima je Hrvatska u 10 godina izgubila 10 posto stanovništva.

Predsjednik stranke Centar, Ivica Puljak, koji je i splitski gradonačelnik, pozvao je na okupljanje kako bi se zaustavila stagnacija Hrvatske i najavio projekt teritorijalnog preustroja Hrvatske na način da se 21 hrvatska županija svede na pet regija i Grad Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koncesija na Žnjanu Puljak oštro po premijeru: "Plenković treba prestati blokirati razvoj Splita." Iz Ministarstva mu brzo odgovorili

"Od 556 gradova i općina stvorit ćemo 122 urbana centra", najavio je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj šansu za uspjeh imaju politički podobni dodajući: "Ako se tako nastavi, svi zajedno nemamo nikakve budućnosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BURNA RASPRAVA Kriza u Splitu! Gradonačelnik Puljak želi raspuštanje Gradskog vijeća i nove izbore, no prijedlog nije prošao: "Koče razvoj grada"

Saborska zastupnica Dalija Orešković rekla je da će HDZ imati četiri puta manje prilike za korupciju i da nečiji privatni interes stavi iznad javnog, ako se četiri puta smanji broj županija.

Sadašnji sustav, koji ne služi interesima i potrebama građana, a izgrađen je da postojeću elitu i strukturu koju je kreirao HDZ održi na životu, trebamo slomiti i izgraditi bolji sustav za one koji nisu podobni, da prodišu, poručila je Orešković.

Govoreći o sukobu predsjednika Republike i ministra obrane, Orešković je ocijenila da je tu riječ "o svađi dva napuhana srednjovječna muškarca u krizi identiteta" koji su našli neposredan povod za produbljivanje međusobnih sukoba, a to je - tko će se voziti helikopterom na teret poreznih obveznika.

Bilo bi bolje, ako se već svađaju, da to čine oko bitnih pitanja za građane koja ih egzistencijalno ugrožavaju, dodala je.

Na upit o uvođenju obveze covid potvrda u institucijama, odgovorila je da se treba ujediniti oko zajedničkog cilja - smanjivanje broja zaraženih i oboljelih i pridonijeti smanjenju tenzija u društvu koje su prilično prenapregnute. Drži da u tom smislu treba govoriti odmjereno, vodeći računa kako će funkcionirati zaštita osobnih prava i sloboda i ravnoteža između različitih grana državne vlasti.

Dodala je i da za saborske zastupnike ne bi trebala vrijediti drugačija pravila. No, kaže, Sabor bi morao ostati mjesto gdje bi svaki zastupnik, bez obzira na političko opredjeljenje i svjetonazor, mogao reći svoje, neovisno slažemo li se s njegovim stavom ili ne.

Propustili smo voditi računa o tome tko bi u izvanrednim situacijama trebao i morao biti taj koji donosi ključne odluke i jedan dio problema koji imamo u javnom prostoru proizlazi iz tog problema, jer smo ovlast parlamenta delegirali na kvazi tijelo, drži Orešković.

To je, kaže, upozorenje kako ćemo se kao država postaviti prema svim budućim ugrozama U situaciji u kojoj jedna strana docira mjere su vrlo često kompromitirane, dvosmislene, nelogične pa se ne mogu očekivati dobro rezultati, nego otpor svemu što je bitno za čitavu zajednicu, ocijenila je Orešković.

U odgovoru na pitanje o velikom stanu u centru Zagreba koji je MORH dodijelio ministru Banožiću, Orešković je podsjetila da se bila založila za ustroj javno dostupnog registra državne imovine koji bi sadržavao podatke o državnoj imovini, kako se ona koristi, konkretne ugovore, tko ih je potpisao, kada i na koji rok te plaćaju li se ugovoreni iznosi zakupnina na vrijeme.

Hrvatska je daleko od tako uređenog sustava, a upravo dodjela stanova i poslovnih prostora na korištenje je jedno od najvećih područja koruptivne prakse i pogodovanja politički podobnima i interesno povezanim skupinama, upozorila je Orešković.

Zamoljen za komentar ograničavanja mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu, Ivica Puljak je rekao je kako je jasno da je zagrebački gradonačelnik Tomašević naslijedio mnoge probleme, među kojima je i proračunski minus te da su potrebne uštede, no, dodao je, treba voditi računa o demografskim mjerama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene