Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Ivana Petrović o samitu Krimske platforme: "O ovom događaju pisale su sve ključne svjetske agencije i mediji"

Aktualno Galerija Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Galerija 1/4 >>
O Deklaraciji samita Krimske platforme u studiju Dnevnika Nove TV govorila je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Ivana Petrović kazala je da deklaracije same po sebi nisu obvezujuće. "Svi su sudionici Krimske platforme izrazili svoj stav o ratu u Ukrajini, osobito o aneksiji Krima", rekla je dodavši da je poslana snažna politička poruka te da se o Deklaraciji pisalo u svim ključnim medijima i agencijama te da je u tom smislu njezin odjek važan.

Na samitu se govorilo kako je Ukrajina međunarodno priznata s Krimom u svom sastavu. Sudionici su se posebno osvrnuli na ratne zločine, prisilno novačenje krimskih Tatara od kojih su mnogi, prema riječima jedne poljske generalice, maloljetni.

"Danas me se, slušajući tijekom jutra, dojmila predstavnica češkog parlamenta koja je govorila o greškama Europe spram Putina te o tome da je ovo popravni ispit prije svega za EU i svijet", kazala je. Osvrnula se i na to da Velika Britanija i SAD nisu pravo reagirale kada je Krim anektiran.

Rukopis ruske stare škole - ubijanje, paljenje i zločina

"Predstavnica ukrajinskog parlamenta spominjala je Miloševića. Uopće se kod nas u Hrvatskoj često povlače paralele između Domovinskog rata i rata u Ukrajini, a to su dvije potpuno različite prirode sukoba, u drukčijem ozračju i kontekstu vremena, ali ono što je zajedničko jest rukopis stare ruske škole – ubijanja, paljenja i zločina", pojašnjava Petrović.

Dodala je da Ukrajina ima jedinu realnu pravnu opciju u ovoj koju poduzima, a ta je tužba protiv Rusa za genocid na Europskom sudu za ljudska prava, a u ovoj prvoj fazi kada je Ukrajina podnijela tužbu, Rusija se nije pojavila."Sve druge mogućnosti nisu realne dok je Putin na vlasti", rekla je.

Pročitajte i ovo Stefančuk i Jandroković ZAVRŠNE IZJAVE Usvojena izjava Krimskog samita: "Poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat"

Pročitajte i ovo Karta obilaznih pravaca - 1 visoke mjere sigurnosti Počeo samit Krimske platforme, a za Zagrepčane muke u prometu: Naoružajte se strpljenjem, policija zatvara prometnice

Istaknula je kako Stalni sud za ratne zločine u Haagu nije nadležan za Rusku Federaciju, koja nije potpisnica Rimskog ugovora kojim je sud osnovan. "Prema tome, dovesti osumnjičene i optužene za ratni zločin dok je Putin na vlasti, nije moguće, kao i osnivanje nekog ad hoc suda."

"Pitanje dolaska ukrajinskih vojnika u Hrvatsku je traljavo iskomunicirano"

Petrović se osvrnula na pitanje ukrajinskih vojnika koji bi trebali doći u Hrvatsku na obuku. Smatra da je to traljavo iskomunicirano.

"Stvorio se dojam među ljudima da će 15 tisuća ukrajinskih vojnika doći u Hrvatsku. Oko 15 tisuća je kvota za cijeli EU i svaka članica će primiti sukladno svojoj veličini, sposobnosti i kapacitetima." Oni vojnici koji budu došli, pojašnjava Petrović, ne će biti mnogobrojni. "Dolaze oko humanitarnih stvari, razminiranja, ratnog saniteta. Mi u našem vojnom učilištu za čin generala obrazujemo strance i to ne samo iz NATO-a, već i iz, primjerice, BiH i Srbije."

Kazala je da ne vidi u čemu je problem te opetovano naglasila problem traljave komunikacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene