Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠNE IZJAVE

Usvojena izjava Krimskog samita: "Poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat"

Aktualno Galerija Stefančuk i Jandroković Stefančuk i Jandroković Foto: DNEVNIK.hr Stefančuk Stefančuk Foto: DNEVNIK.hr +0 Stefančuk i Jandroković Galerija 1/3 >>
Zagreb je bio domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme. Sa skupa su odaslane snažne podrške potpore Ukrajini. Završne izjave dali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefančuk.

Zagreb je danas bio domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora.

Na početku skupa odaslane su snažne poruke potpore Ukrajini. Nakon skupa izjave su dali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Zagreb je bio domaćin ovog velikog skupa i moram reći da je sve prošlo u najboljem redu. Hvala svima koji su sudjelovali", rekao je Jandroković. "Imali smo 12 videopoziva. Bilo je više od 50 zemalja sudionica. Svoj doprinos su dale sve zemlje članice G7", kazao je Jandroković.

"Osudili smo nezakonitost aneksije, poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat", naglasio je predsjednik Sabora. 

Predsjednik ukrajinskog parlamenta poručio je kako je ovaj skup dokaz civilizacija i dokaz mira. "Ukrajina će uspjeti", poručio je. 

Uslijedila su pitanja novinara. Prvo pitanje odnosilo se na scenarij o oslobođenju Ukrajine. 

"U veljači je malen ljudi broj vjerovao da će se Ukrajina oduprijeti Rusiji, ali dokazali smo da možemo pobijediti. Imamo potencijal, imamo želju i volju i sigurno ćemo pobijediti u ovom ratu", rekao je Stefančuk. 

"Ovo je prvi put da se okupljaju saborski predstavnici koji su izabrani od naših građana i koji imaju mandat da traže od svojih vlada da ne mijenjaju politiku prema Ukrajini. Pokazali smo zajedništvo, ovdje je bilo više od 50 zemalja i to je jasna poruka agresoru da se civilizirani svijet neće umoriti od potpore Ukrajini. Pokazali smo solidarnost i spremni smo na tome ustrajati do kraja", kazao je Jandroković odgovorivši na pitanje zašto je ovaj samit važan. 

Snažne poruke sa skupa

Videovezom okupljenima se na skupu u NSK-u obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Ukrajinska zastava ponovo će se zavijoriti na Krimu i tom privremenom okupiranom poluotoku donijeti europske vrijednosti i prestanak vjerskog i etničkog progona, poručio je Zelenski.

"Ukrajinski narod bori se za demokraciju za sve nas", rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u utorak u Zagrebu.

"Svijet nije ponovio pogreške od prije 30 godina, kad Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti kakvu ima Ukrajina", rekao je premijer Andrej Plenković.

Govore sa skupa pogledajte OVDJE. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene