Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Pentagon: Rusija je obavijestila SAD da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga

Deveti je mjesec rata Ukrajini. Rusija je najavila da će u Vijeću sigurnosti UN-a optužiti Ukrajinu za "prljavu bombu". U Berlinu se sastaju međunarodni stručnjaci na razgovorima o poratnoj obnovi Ukrajine, a u Zagrebu se održava samit Krimske platforme.

 

  • U Vijeću sigurnosti UN-a na sastanku iza zatvorenih vrata Rusija optužuje Ukrajinu da priprema "prljavu bombu"
  • U Ukrajinu zbog ruskih optužbi stižu stručnjaci za nuklearnu sigurnost
  • U Berlinu se održava sastanak o obnovi Ukrajine
  • U Zagrebu se održava samit Krimske platforme

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:13 Ruski predstavnici u UN-u su pred Vijećem sigurnosti optužili Ukrajinu da planira uporabu prljave bombe. Sa Zapada tvrde kako za to ne postoje nikakve indicije te kako je riječ o već ustaljenim ruskim dezinformacijama, besmislicama i propagandi. Više o tome čitajte >>OVDJE.

 

23:10 Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon u utorak i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

"SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obvezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti", rekao je glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva general Patrick Ryder na tiskovnoj konferenciji.

Prema novom Sporazumu START Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici.

Ryder je odbio dati više informacija.

Vojne vježbe potencijalni su izazov sa SAD i saveznike, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno prijetio uporabom nuklearnog oružja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

22:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom se večerašnjem videoobraćanju dotaknuo zagrebačkog samita Krimske platforme.

"Krimska platforma je počela djelovati u Hrvatskoj - na parlamentarnoj razini. Mi ćemo definitivno osloboditi Krim, vratit ćemo ovaj dio naše države ne samo na sveukrajinski prostor, nego i na sveeuropski prostor. Mi ćemo sigurno osloboditi Krim", rekao je on.

21:53 Izbjeglice koje su pobjegle iz Ukrajine nakon ruske invazije trebale bi ove zime ostati u inozemstvu zbog nestanka struje izazvanih bombardiranjem kritične energetske infrastrukture od strane Moskve, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk te poslala poruku Ukrajincima koji se nalazi u inozemstvu da radije pričekaju proljeće prije nego što se vrate. 

"Htjela sam ih zamoliti da se ne vraćaju. Trebamo preživjeti zimu", rekla je u televizijskom intervjuu.

Zamjenica premijera Iryna Vereshchuk rekla je Ukrajincima koji se trenutno nalaze u inozemstvu da trebaju pričekati proljeće prije nego što se vrate.

"Htjela sam (ih) zamoliti da se ne vraćaju. Trebamo preživjeti zimu", rekla je u televizijskom intervjuu.

21:32 Poljska namjerava udvostručiti svoj broj vojnika. "Pokušavamo povećati broj vojnika, a to je zapisano u našim strateškim dokumentima, veličinu poljske vojske na 300.000. To je, naravno, perspektiva 2035., ali mi se stalno povećavamo", rekao je zamjenik ministra obrane Wojciech Skurkiewicz.

21:22 Čečenski vođa Ramzan Kadirov ponovno je u utorak kritizirao napredak ruske invazije na susjednu Ukrajinu, nazvavši rusko vodstvo slabim.

“Ranije smo govorili da obavljamo posebnu vojnu operaciju na teritoriju Ukrajine, no rat se već odvija na našem teritoriju”, rekao je Kadirov na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da je veoma nezadovoljan situacijom.

Zapadnim zemljama koje podupiru Ukrajinu zaprijetio je uništenjem. Izvanredno stanje je već uvedeno u pokrajinama na granici s Ukrajinom, kazao je Kadirov.

“No, oni nastavljaju pucati na mirne građane i civilne zgrade“, a ruski je odgovor na to bio "slab", poručio je Kadirov.

Pozvao je na odmazdu razaranjem ukrajinskih gradova tako da moguće bude "vidjeti daleki horizont".

Kadirov je optužio Sjedinjene Američke Države, Europsku uniju i NATO savez za „unilateralnu izdaju“ zato što šalju oružje Kijevu. Rekao je da je zapad godinama pokušavao izgladnjeti Rusiju "hladnim gospodarskim ratom", u čemu nije uspio.

18:20 Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je na svom Twitter profilu znakovitu poruku:

"Kada dobijemo ovaj rat, povijest će pamtiti one koji su stali uz nas u našem najmračnijem trenutku; kao i oni koji su otvoreno podržavali agresora. Ali najviše od svega pamtit će one koji su stajali besposleni i pravili se da ne vide genocid koji se događa usred Europe", napisali su.

18:15 Europska komisija pozvala je zemlje i tvrtke Europske unije da doniraju više novca i opreme za potporu energetskom sektoru u Ukrajini, čija je trećina uništena ruskim projektilima i napadima dronovima.

"Ono što je u pitanju je zaštita i dobrobit tisuća i desetaka tisuća kućanstava, ranjivih ljudi, djece i starijih osoba prije nadolazeće zime", rekala je povjerenica EU za energetiku Kadri Simson.

Govoreći nakon sastanka ministara energetike u Luksemburgu, rekla je da su ukrajinski transformatori, prekidači i dalekovodi uništeni, uzrokujući prekide.

“Hitno je”, rekla je novinarima.

18:05 Ruske snage ne mogu pružiti odgovarajuću zračnu potporu jer njihove jurišne helikoptere iscrpljuje ukrajinska protuzračna obrana, a njihovo topničko streljivo je pri kraju, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusko zapovjedništvo "sve više pribjegava provođenju visokorizičnih misija jurišnih helikoptera kao jedne od rijetkih dostupnih opcija za pružanje bliske potpore trupama u borbi", reklo je ministarstvo.

17:36 Moskovski patrijarh Kiril izjavio je da u doba globalizacije i brisanja granica između dobra i zla Rusija ima posebnu misiju – a ta je da pomogne čovječanstvu da odgodi apokaliptični kraj.

"Crkva je po svojoj prirodi smetnja globalističkim procesima. Crkva svjedoči o vertikalnoj skali vrijednosti, o razlikovanju dobra i zla. S tim u vezi ne slabe pokušaji da se iskrivi i razvodni kršćansko učenje, da se crkva liši moći i glasa", izjavio je patrijarh na otvaranju 24. Svjetskog ruskog narodnog sabora.

"Sve dok naša domovina bude otok slobode i ostatak svijeta imat će neku nadu u mogućnost da se promijeni tijek povijesti i spriječi globalni apokaliptični kraj ili da se bar odgodi u perspektivu s kojom niko od nas ne povezuje ni naše živote, ni živote naših najbližih potomaka", rekao je ruski patrijarh.

Prema njegovim riečima, izazovima vremena treba se odupirati uzizanju u vjeri, odanošću tradicijama i ljubavi prema domovini te brigom o njenom duhovnom i materijalnom blagu, prenosi Sputnjik.

17:29 Norveški premijer Jonas Gahr Støre danas se obratio parlamentu zemlje o trenutnoj situaciji u Ukrajini - u govoru koji je uključivao najnoviju procjenu te skandinavske nacije o nuklearnoj prijetnji iz Moskve.

"Rusija ima mnogo različitih vrsta nuklearnog oružja, uključujući nekoliko različitih kategorija onoga što se naziva taktičkim nuklearnim oružjem", rekao je.

"Ovi su namijenjeni za korištenje u proširenju konvencionalnih oružanih sustava. Uporaba nuklearnog oružja prešla bi nečuvenu granicu. Smatramo da je vjerojatnost korištenja još uvijek niska. Ali nije jednaka nuli."

"U svjetlu jezika koji se koristi, ne možemo odbaciti tu mogućnost. Iako je vjerojatnost mala, povećala se.

"Moramo pretpostaviti da je svrha prijetnji oslabiti zapadnu solidarnost s Ukrajinom. To je oblik ucjene."

17:22 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će u utorak iza zatvorenih vrata o optužbama Rusije koja tvrdi da Ukrajina radi na izradi "prljave bombe", što Kijev i Zapad odbijaju, doznaje se od diplomatskih izvora.

Rasprava će se održati na prijedlog Rusije, čiji je veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja uputio pismo Vijeću sigurnosti i glavnom tajniku Antoniju Guterresu u kojemu opetuje optužbe o ukrajinskoj "provokaciji", navodi se u tekstu koji je AFP dobio na uvid.

17:17 Ukrajina je danas rekla da uporne ruske tvrdnje da Kijev planira detonirati prljavu bombu čine da izgleda kao da sama Moskva planira provesti operaciju pod lažnom zastavom.

Rekavši da Ukrajina nikada nije imala nikakve planove za razvoj prljave bombe, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je na konferenciji za novinare da će stručnjaci iz UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela uskoro stići u Ukrajinu i dobiti puni pristup.

Također je pozvao Moskvu da pokaže istu transparentnost kao Ukrajina.

17:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je na prvom sastanku novog koordinacijskog Vijeća za upravljanje radom vlade na unutarnjem planu.

Rekao je da zemlja mora "ubrzati donošenje odluka" u vezi s vojnom kampanjom u Ukrajini te dodao da je potrebna pojačana koordinacija vladinih struktura i regija.

17:11 Ruske trupe pripremaju se obraniti grad Kherson i ne povlače se u potpunosti sa sjevera Khersonske oblasti, objavio je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj procjeni.

Međutim, ukrajinske oružane snage mogle bi osloboditi područja pod ruskom okupacijom na desnoj obali Dnjepra, uključujući Herson, do kraja 2022. budući da su ruske pozicije tamo "vjerojatno neodržive", rekao je think-tank.

SAD šalje Ukrajini moćni protuzračni sustav obrane?

17:00 SAD razmatra opskrbu Ukrajine opremom za protuzračnu obranu HAWK kako bi joj pomogla u obrani od napada ruskih bespilotnih letjelica i krstarećih raketa, izvijestio je Reuters pozivajući se na dva neimenovana američka dužnosnika.

Rakete presretači HAWK bile bi nadogradnja manjih i kraćeg dometa Stinger raketnih sustava koje već koriste ukrajinske oružane snage, navodi se.

Razgovarali Blinken i ukrajinski ministar vanjskih poslova

16:18 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i američki državni tajnik Antony Blinken također su osim o ruskim prijetnjama nuklearnim oružjem razgovarali i o sigurnosnoj pomoći Ukrajini, isporukama sustava protuzračne obrane i streljiva.

“Tajnik je ponovno potvrdio trajnu potporu SAD-a Ukrajini u svjetlu kontinuirane ruske agresije, zločina i retorike oko takozvanih 'prljavih bombi' u Ukrajini”, napisao je američki State Department.

15:22 Rusija je lansirala 10 bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje iz Bjelorusije, prenosi Ukrajinska Pravda koja se poziva na obavještajne izvore.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je zračna uzbuna. Korisnici društvenih mreža izvijestili su da su dronovi Shahed-136 viđeni u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti.

14:51 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je u utorak novom britanskom premijeru Rishiju Sunaku i rekao da je spreman jačati odnose Ukrajine i Britanije, dok su iz Moskve došle poruke da izbor novog premijera ne daje nadu u poboljšanje odnosa.

"Želim vam da uspješno premostite sve izazove s kojima su danas suočeni britansko društvo i čitav svijet. Spreman sam nastaviti zajedno jačati strateško ukrajinsko-britansko partnerstvo", napisao je Zelenski na Twitteru.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da izbor Sunaka za novog premijera "ne daje razloga za nadu u pozitivan razvoj odnosa" između Velike Britanije i Rusije.

"Ne, u ovom trenutku ne vidimo ni pretpostavke, ni temelj, niti nadu u to da će u našim odnosima biti bilo kakvih promjena nabolje u bliskoj budućnosti", rekao je Peskov.

14:26 Norveška policija uhitila je muškarca za kojeg se sumnja da je ruski špijun. Radio je kao znanstvenik na Sveučilištu u Tromsoeu, gdje se predstavljao kao građanin Brazila.

Zamjenik šefa norveške sigurnosne službe rekao je da je uhićeni muškarac predstavljao "prijetnju za fundamentalne nacionalne interese" i da bi trebao biti izbačen iz Norveške.

13:45 Inspektori Ujedinjenih naroda za nuklearnu sigurnost "uskoro" će stići u dva ukrajinska postrojenja za koja je Moskva tvrdila da stvaraju "prljavu bombu", objavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba se zahvalio je čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na njegovom "brzom odgovoru" na ruske optužbe.

"Očekuje se da će stručnjaci IAEA-e uskoro stići i dokazati da Ukrajina nema niti 'prljave bombe' niti ih planira razviti. Dobra suradnja s IAEA-om i partnerima omogućuje nam da osujetimo rusku dezinformacijsku kampanju o ‘prljavoj bombi'", napisao je Kuleba na Twitteru.

13:36 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage odbile ukrajinske napade u Hersonskoj oblasti na jugu i u Luhansku na istoku Ukrajine.

Rusija iz Hersona trenutačno zbog ukrajinskog protunapada evakuira desetke tisuća civila. Ukrajinci su u ofenzivi zauzeli područje koje je Rusija zauzela na samom početku rata.

12:39 Kate Hudson, glavna tajnica Kampanje za nuklearno razoružanje, iznijela je svoje stavove o strategiji Zapada po pitanju rata u Ukrajini. Pritom je istaknula da je djelovanje NATO-a pogoršalo rizik od nuklearnog rata.

"Prošlog je tjedna NATO započeo s nuklearnim vježbama koje simuliraju bacanje 'taktičkih' B61 nuklearnih bombi iznad Europe", napisala je te dodala: "Iako se te vježbe prezentiraju kao rutinske, odvijaju se istovremeno s ruskim vježbama. Gori tajming se teško može zamisliti."

Zračna uzbuna u Kijevu

12:05 U Kijevu je na snazi zračna uzbuna zbog, objavio je ukrajinski portal Kyiv Independant, 10 dronova kamikaza koje je Rusija lansirala iz Bjelorusije.

Ljudi su na društvenim mrežama javili da su dronovi viđeni u Kijevskoj i Černihivskoj oblasti.

11:56 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnoviju kartu rata u Ukrajini.

11:20 Čečenski vođa Ramzan Kadirov optužio je Rusiju za "slabe" napade na Ukrajinu. Ne Telegramu je pozvao rusku vojsku da "ukrajinske gradove izbriše s lica zemlje" te dodao da Rusija na ukrajinske protunapade u graničnim regijama treba odgovoriti vatrom i bijesom.

"Već smo proglasili izvanredno stanje, ali oni nisu sramežljivi i oni pucaju. Ja sam jako nezadovoljan. Naš je odgovor slab", ustvrdio je.

"Ako bomba dođe do nas, u našu regiju, trebamo [ukrajinske] gradove izbrisati s lica zemlje tako da ne mogu ni pomisliti da će pucati u našem smjeru", dodao je, izvijestio je Daily Mail.

U videu od 13 minuta koji je danas objavio rekao je da Kremlj invaziju treba prestati nazivati "specijalnom vojnom operacijom" jer se vodi rat. Također je ustvrdio da Zapad ostaje bez opcija jer je oslabljen zbog svoje potpore Ukrajini.

"Neće više biti ništa, ništa goreg. Europa nema snage", zaključio je.

10:23 Euroski vođe sastali su se u Berlinu na konferenciji o obnavljanju Ukrajine. Putem videopoziva obratio im se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i pritom je rekao da je uništeno 30 posto ukrajinskog energetskog sektora.

Dodao je da, usprkos velikoj potrebi za novcem, Kijev još nije dobio ni centa iz fonda za obnovu od 17 milijardi dolara. Radi se o fondu koji su Europska komisija i Svjetska banka osigurale kako bi se Ukrajini pomoglo u prvoj fazi obnove.

Autobomba u Malitopolju

9:47 Vladimir Rogov, ruski dužnosnik ukrajinske okupirane Zaporiške oblasti, navodno je ruskim državnim medijima rekao da je eksplozija automobila u blizini ureda ruskog propagandnog kanala ZaTV-a u Melitopolju bila "teroristički napad improviziranom eksplozivnom napravom". Na Telegramu je napisao da je snaga eksplozije bila jednaka eksploziji dva kilograma TNT-a.

9:36 Najmanje pet osoba ozlijeđeno je u eksploziji automobila u blizini ureda ZaTV u okupiranom gradu Malitopolju. Još se uvijek ne zna radi li se o nesreći ili namjernom podmetanju eksploziva te je li itko preuzeo odgovornost za napad.

ZaTV je ruski propagandni kanal koji je s emitiranjem u okupiranim dijelovima Zaporoške oblasti započeo 1. kolovoza.

9:25 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je obavještajno izvješće o situaciji u Ukrajini. U izvješću stoji da je potvrđeno da je Rusija od početka rata izgubila 23 jurišna helikoptera, što je gotovo pola od ukupnog broja helikoptera koje je Rusija izgubila od početka rata.

"Ruski jurišni helikopteri vjerojatno su pretrpjeli posebna oštećenja zbog ukrajinskih prijenosnih sustava protuzračne obrane (MANPADS), dok helikopteri često rade s manje pouzdanim gornjim pokrovom od borbenih mlažnjaka, što se ne bi očekivalo prema ruskoj vojnoj doktrini", objavilo je britansko ministarstvo.

Rusija također ne uspijeva održati zračnu superiornost koja bi omogućila pouzdanu i učinkovitu zračnu potporu u blizini crte bojišnice, a njezino topničko streljivo je pri kraju. Osim toga, ruski zapovjednici sve se više oslanjaju na "helikopterske misije visokog rizika".

9:03 Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda pregledat će dva nuklearna postrojenja u Ukrajini. To će učiniti na zahtjev Ukrajine, koja je to zatražila zbog ruskih tvrdnji da Kijev namjera upotrijebiti "prljavu bombu".

Šef Agencije Rafael Grossi rekao je da su inspektori već prije mjesec dana pregledali te lokacije.

"Nikakve neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijal nisu ondje pronađeni", rekao je Grossi.

Njemački predsjednik stigao u Ukrajinu

8:54 Iako Rusija tvrdi da se Ukrajina sprema lansirati "prljavu bombu", Sjedinjene Američke Države smatraju da to rade kako bi je sami upotrijebili. SAD je zbog toga upozorio Rusiju, rekao je glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a Ned Price.

"Bili smo vrlo jasni s Rusima o ozbiljnim posljedicama do kojih će doći u slučaju nuklearnog napada. Bit će posljedica ako Rusija upotrijebi prljavu ili nuklearnu bombu", rekao je Price.

Ruske tvrdnje komentirao je i Jens Stoltenberg. Rekao je da je razgovarao sa šefom Pentagona Lloydom Austinom i britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom "o lažnoj tvrdnji Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju".

"NATO saveznici odbacuju ovu optužbu. Rusija je ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Ukrajini", napisao je na Twitteru.

8:46 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier stigao je u iznenadni posjet Ukrajini. Radi se o prvom Steinmeierovu posjetu toj zemlji otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače.

Steinmeier se želi sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Njemački se predsjednik i ranije ove godine pokušavao sastati s ukrajinskim vlastima, ali bezuspješno.

"Bio sam spreman otići, ali izgleda, i moram to priznati, da to nije poželjno u Kijevu", rekao je Steinmeier tijekom posjeta Varšavi u travnju.

8:13 U Zagrebu počinje samit Krimske platforme, na kojoj sudjeluju 42 delegacije iz 32 države. Pritom će se raspravljati o situaciji u Ukrajini i načinima na koji nacionalni parlamenti i međunarodne parlamentarne institucije mogu doprinijeti rješavanju ratne situacije.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Rusija pred UN-om iznosi optužbe o prljavoj bombi

08:03 Međunarodni stručnjaci okupljaju se u utorak u Berlinu kako bi razgovarali o poratnoj obnovi Ukrajine na konferenciji u organizaciji Europske komisije i Njemačka, koja trenutačno predsjeda skupinom G7.

Predviđeno je da među sudionicima bude i ukrajinski premijer Denis Šmihal nakon što je u ponedjeljak u Berlinu zajedno s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom otvorio njemačko-ukrajinski poslovni forum o ponovnoj izgradnji ratom razorene države.

Poratna obnova Ukrajine bit će "generacijska misija" koja zahtijeva strategiju na razini "Marshallova plana", napisali su Scholz i predsjednica Ursula von der Leyen u eseju objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung prošli tjedan.

Konferencija u utorak trebala bi biti svjetionik nade za Ukrajinu, rekao je Scholz tijekom vikenda.

"Poanta je da sada šaljemo signal nade, usred užasa rata, da stvari ponovno budu bolje", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se obratiti sudionicima uvodnim govorom, navodi se na internetskoj stranici događaja.

07:40 Rusija namjerava u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi "spriječio taj gnusni zločin".

Napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu" s nuklearnim materijalom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvorenje Ukrajinskog doma Plenković uoči Krimske platforme: "Ako itko razumije Ukrajinu, to je Hrvatska"

Pročitajte i ovo Međunarodna krimska platforma Krimska platforma Najveći međunarodni događaj u povijesti Sabora: Stižu 42 delegacije, Zelenski putem ekrana, Srbija se nije odazvala

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je optuživši Rusiju da sama planira takav napad, a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Upotrebu 'prljave bombe' od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma", napisao je u ponedjeljak ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu Guterresu i Vijeću sigurnosti, u koje je Reuters imao uvid.

"Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti", napisao je i dodao: "Pozivamo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi."

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekli su diplomati.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Što se događalo prethodnog dana u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene