Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najviše glasova protiv

Ivan Turudić je u Saboru najnepoželjniji državni odvjetnik u zadnjih 25 godina

Ivan Turudić
Ivan Turudić Foto: Dnevnik Nove TV
Gong je analizirao podatke o glasanjima u Saboru za izbor glavnog državnog odvjetnika od 2001. do danas. U tom razdoblju, najviše glasova protiv dobio je Ivan Turudić.

Na početku veljače zastupnici u Saboru izglasali su da Ivan Turudić bude novi glavni državni odvjetnik. Za je glasalo 78 zastupnica i zastupnika, dvoje ih je bilo suzdržanih, a 60 protiv. Nitko od ranije izabranih glavnih državnih odvjetnika i odvjetnica nije u Saboru dobio niti blizu toliko glasova protiv, utvrdio je Gong.

Na drugom mjestu najnepoželjnijih je Zlata Hrvoj-Šipek protiv čije kandidature je 18. svibnja 2020. glasalo 40 zastupnika i zastupnica.

 

 

"Time se pokazuje da su dvoje predloženih kandidata u mandatima premijera Andreja Plenkovića za čelno mjesto u državnom tužiteljstvu, Turudić i Hrvoj-Šipek, ujedno i osobe koje su po ovoj osnovi podijelile Sabor kao nitko prije njih od 2001. do 2024. To se posebno odnosi na Turudića, kojemu se između ostalog predbacuje bliskost HDZ-u, prijateljevanje s optuženicima USKOK-a kojima je odavao podatke iz istrage i s kojima je 'svojatao' pojedine suce", piše Gong koji je na temelju analize objavio i inforgrafiku.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene