Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Italija ne koči ulazak Hrvatske u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija ne koči ulazak Hrvatske u Europsku uniju, vec djeluje na njezinoj euroatlanskoj integraciji kao što je činila i do sada, izjavio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema dopisniku Nove tv u Rimu.

D'Alema je održao konferenciju za novinare u udruženju stranih novinara u Rimu na kojoj je govorio o vanjskoj politici, stanju na Balkanu i Srednjem istoku. Na koncu konferencije pitao sam D'Alemu je li istina, kako se drzi u Zagrebu, da Italija i Slovenija koče hrvatski hod prema EU zbog hrvatskog proglašenja ZERP-a. D'Alema je naprije kazao kako su talijansko-hrvatski odnosi dobri i odmah dodao kako Rim ne koči Hrvatsku na putu u EU. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzvratili istom mjerom Irak na 90 dana zabranio ulazak - Amerikancima! Slika nije dostupna "Kriv" jer je iz neželjene zemlje STRAVA U ZRAČNOJ LUCI Satima držali 5-godišnjaka, očajnoj majci zabranjen bilo kakav kontakt

"Zagreb treba poštovati preuzete obveze prema Bruxellesu, a ne prema Ljubljani ili Rimu. Hrvatska treba odgovoriti Bruxellesu. Mi, kao i uvijek, djelujemo na ulasku Hrvatske u EU", izjavio je D'Alema dopisniku Nove tv poslije konferencije za novinare gdje je odgovoirio i na pitanja o Kosovu i najavi Republike Srpske kako ce proglasiti neovisnost od Bosne i Hercegovine. D'Alema je kazao kako je BiH posljedica raspada bivše Jugoslavije, te kako predstavlja pokušaj "stvaranja višeetničke i viševjerske države, te kako nisu potrebna nova razdjeljivanja drzave. 
Odgovor na raspadanje BiH je udruživanje u
EU", dodao je D'Alema. 

Neovisnost Kosova je uvjetna, odnosno pod nadzorom međunarodne zajednice, a proglašenje kosovske neovisnosti je u skladu s prijedlozima posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Aatisarija i prema tome u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti 1244. 

"Nitko ne može prisiliti Kosovare da budu pod Beogradom", rekao je D'Alema i naglasio kako je i parlament u Prištini usvojio odluku o neovisnosti pod nadzorom međunarodne zajednice, a takvu su odluku priznale mnoge zemlje, među kojima i Italija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene