Hrvatski učenici ne vole školu, predebeli su, no zadovoljni životom i češće od prosjeka žive s oba roditelja, pokazalo je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika koje je u utorak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).


U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom istraživanje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj je anketirano 5169 učenika i učenica u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Vezani članci Ilustracija Podnesene prijave zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi u Strožancu: O svemu se oglasila i ravnateljica Trenirke u školi - 2 Moda i ugoda u školi: Trenirke u Splitu izazvale svađu, učenici u Rijeci sami mjere promjer rupe na trapericama

Istraživanje je pokazalo da hrvatski trinaestogodišnjaci najviše ne vole školu, prehrambene navike loše su u sve tri dobne skupine s visokim udjelom predebelih trinaestogodišnjaka te smo vrlo visoko po problematičnoj upotrebi društvenih medija.

U dobi od 15 godina naši su učenici među zemljama s najmanjom dnevnom konzumacijom voća i povrća.

Hrvatska je visoko na ljestvici po broju trinaestogodišnjaka koji su prijavili maltretiranje drugih preko društvenih medija, dobivanje zlobnih instant poruka, objava, e-pošte ili tekstualnih poruka.

Podaci o rizičnim ponašanjima – pušenju i pijenju alkohola pokazuju zabrinjavajuću situaciju, ali ipak bolju nego 2014. godine.

S druge strane, prema nekim smo pokazateljima među desetak zemalja s najpovoljnijom situacijom, kao što je život s oba roditelja, zadovoljstvo životom, subjektivna procjena odličnog zdravlja, nizak udio pothranjenih učenika te nizak udio spolno aktivnih petnaestogodišnjaka.

Tako je Hrvatska pri dnu ljestvice po podacima o korištenju prezervativa i kontracepcijskih pilula među tinejdžerima.

Istraživanje je obuhvatilo zdravstveno ponašanje učenika - pranje zubi, prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, debljinu, vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja te društveno okruženje s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciju putem modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.

Međunarodna publikacija prvi put prikazuje cjelovite podatke za 2018. godinu za sve zemlje uključene u istraživanje, koje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike te je anketiran ukupno 227.441 učenik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju