Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketiranje Zagreba

Ispovijest primabalerine koja je preživjela zvjerski napad: "Nas 18 je samo pokosilo. Bila je strašna panika. Krvi posvuda, plač, vrisak"

Aktualno Galerija Almira Osmanović Almira Osmanović Foto: Dnevnik Nove TV Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica raketiranja Zagreba Obljetnica raketiranja Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirna Sporiš, balerina i pedagoginja Galerija 1/4 >>
Raketiranje Zagreba dogodilo se 1995. godine, ali žrtve i obitelji žrtava već gotovo tri desetljeća na današnji i sutrašnji dan živo prepričavaju kaos, strah.

Hrvatski Bljesak u Slavoniji pa srpski Orkan u Zagrebu. Sasuli su zvončiće, rasprskavajuće projektile, inače zabranjene, namijenjene isključivo za ubijanje i ranjavanje civila. Stradalih je bilo posvuda, od bolnica, škola, javnog prijevoza, ali najupečatljivije je uvijek ono onesposobljavanje baletnog ansambla HNK-a.

Oružje koje se koristilo, takozvani zvončići, upotrijebljeni su kako bi stradalo što više ljudi. U napadu je ubijeno sedam, a ranjeno najmanje 200 civila. Raketiranje je naredio Milan Martić, osuđen u Haagu na 35 godina zatvora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

"Radili smo međunarodni projekt, Donau balet, bilo je 150 plesača iz okolice Hrvatske u dvorani. Nevjerojatno kako je puknuo top. I onda je puknuo opet, tri minute kasnije, pa smo se čudili opet dok nismo shvatili da je to bila bomba. Otišli smo, naravno, brzo u podrume da se spasimo. Nosili su nas plesači koji su bili zdravi i hvala im", prisjetila se balerina i pedagoginja Mirna Sporiš.

Almira Osmanović Mirna Sporiš, balerina i pedagoginja (Foto: DNEVNIK.hr)

Pročitajte i ovo Raketiranje Zagreba Odmazda za Bljesak VIDEO Prije 28 godina raketiran je Zagreb: Bio je to očajnički napad zabranjenim kasetnim bombama

"I nas 18 je samo pokosilo. Bila je strašna panika. Krvi posvuda, plač, vrisak", opisala je primabalerina HNK-a Almira Osmanović.

"Kad sam se okrenula u momentu prema sjeveru, dobila sam po leđima. Da sam se okrenula na drugu stranu, dobila bih po želucu i po crijevima", rekla je žrtva Biserka Marchioli.

Almira Osmanović Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba (Foto: DNEVNIK.hr)

"Da se takve stvari nikad više ne ponove, ne samo u Zagrebu nego da se po mogućnosti ne ponove nigdje u nijednom gradu u svijetu, a posebice ovdje gdje imamo rat u Europi, u Ukrajini", poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

"I mrtve i ranjene trebamo ponijeti sa sobom, ali i zajedno s njima ne nositi više teške osjećaje", zaključila je Osmanović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene