U Irskoj, obećanoj zemlji za veliki broj Hrvata, totalni je kolaps zbog snijega i niskih temperatura. Trgovine su u Dublinu zatvorene, ne rade škole ni tvrtke, a gradski autobusi voze samo na glavnim linijama, i to s velikim poteškoćama. Jutros je temperatura iznosila "strašnih" -2, a visina je najdebljeg snježnog pokrivača svega 30 centimetara.

Galerija


Dok je Delničane zatrpalo gotovo dva metra snijega, a dobar dio Hrvatske budi se na dvoznamenkastim minusima, drama u našoj zemlji nije ni blizu onoj u Irskoj.

Vezani članci Ilustracija (Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL) Pripremite se za smrzavicu: Temperatura pada na desetak stupnjeva ispod ništice Zima, ilustracija (Foto: Pixsell, Igor Kralj) Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za Hrvatsku, evo kakva nas zima očekuje

"Svi su u kućama, sve su trgovine i firme zatvorene. Gradski prijevoz ne vozi sigurno do petka, a onda će obavijestiti za daljnje dane. U trgovinama nema kruha, mlijeka, krumpira, vode… Na poznatoj stranici za prodaju rabljene robe prodaje se paket kruha za 50 eura", piše nam jedna čitateljica iz irskog Dublina, koji je, kao i veći dio Europe, zahvatio sibirski val hladnoće koji tamošnji mediji bombastično nazivaju "Beast from the East".

Problem je jedino što se u Irskoj temperatura spustila jedva na -4 °C, temperaturu koja će se u Hrvatskoj smatrati zatopljenjem. I visina snijega gotovo je zanemariva, najviše 30 centimetara. No to je u dalekoj Irskoj dovoljno za raspad sistema zbog kojeg se ljudi već danima uplašeni skrivaju u svojim domovima.

Visina snijega u Dublinu (Foto: Čitateljica)
Visina snijega u Dublinu (Foto: Čitateljica)

"Cijeli dan sjedim doma. I sutra ću. Ne, nisam nezaposlena i na socijali, to sam bila doma s 23 godine. U Irskoj sam jednostavno primorana zbog vremenskih neprilika", piše nam čitateljica, kojoj je cijela ta situacija smiješna.

Nasmijala je ta situacija još jednog našeg čitatelja koji živi u ovoj obećanoj zemlji za sve veći broj Hrvata.

"Palo je 5 centimetara snijega, ne rade škole, busovi više ne voze, prazne su police u dućanima koji su zatvorili ranije", javio nam je čitatelj koji je također u Dublinu, u srijedu navečer, dodajući da u četvrtak ništa neće raditi.

Prazne police u trgovinama u Dublinu (Foto: Čitatelj)
Prazne police u trgovinama u Dublinu (Foto: Čitatelj)

Razgovarali smo s njim i jutros i potvrdio nam je da trgovine ne rade niti voze gradski autobusi. Tvrtka Dublin Bus najprije je jutros objavila da prometuju samo na glavnim pravcima, i to sa značajnim problemima. No uskoro je stigla nova obavijest da autobusi danas ipak neće voziti zbog pogoršanja vremenskih prilika. Korisnicima se ispričavaju zbog neugodnosti, no dodaju da je odluka donesena zbog njihove sigurnosti i sigurnosti njihovih zaposlenika. 

Jutros je temperatura bila "zastrašujućih" -2.