Europu je u utorak, od Baltika do Mediterana, zahvatio ledeni val iz Sibira koji je u četiri dana odnio dvadesetak života.

Galerija


Ledeni val koji su britanska glasila prozvala "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirski medvjed", Šveđani "Snježni top" a Francuzi "Moskva-Pariz", potiče bojazan za osobe krhka zdravlja, za beskućnike i starije te uzrokuje poremećaje u prometu.

Vezani članci Velika hladnoća u SAD-u (Foto: AFP) Ekstremna hladnoća u Americi ubila najmanje 12 ljudi: Brutalni vjetrovi, snijeg i led okovali zemlju Ilustracija (Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL) Pripremite se za smrzavicu: Temperatura pada na desetak stupnjeva ispod ništice

Najmanje je 19 ljudi od petka umrlo od hladnoće: devet u Poljskoj, troje beskućnika u Francuskoj, četvero u Litvi, dvoje u Rumunjskoj, među kojima 83-godišnja žena pronađena u utorak u snijegu na cesti te beskućnik u Italiji.

Živa u termometru pala je u čitavoj Europi. U Italiji je u noći na ponedjeljak u dolini Campoluzzu, na stotinjak kilometara od Venecije, zabilježeno -40 Celzijevih stupnjeva, a u Rimu je pao prvi snijeg u zadnjih šest godina. U Švedskoj je u ponedjeljak u Laponiji izmjereno -39,6, a u Austriji -25,4 u Flattnitzu, na jugu, što je rekord za veljaču.

U Francuskoj ovakve studeni u ovo doba godine nije bilo od 2005., a uvala Ajaccio na Korzici osvanula je u utorak pod snijegom, što nije viđeno u zadnjih trideset godina.

U Njemačkoj je u noći na utorak na planinskom vrhu Zugspitzeu (2962 m, najviši vrh u zemlji) bilo -30,5 Celzijevih stupnjeva, što u ovo doba godine nije zabilježeno u više od sto godina.

Iste noći temperatura se na jugu Poljske spustila na -20, na zapadu Češke na -24,6 a u Litvi na -26 stupnjeva.

Na inače sunčanom hrvatskom otoku Hvaru zabilježen je -1 stupanj, u Albaniji su zabilježeni povijesni minimumi, na Kosovu se temperatura spustila na -10, a u okolici Sarajeva, u Bosni i Hercegovini, na -20.

U Švicarskoj je -38 zabilježeno u Glattalpu, na 1850 m, nenastanjenom području na kojemu ekstremne vrijednosti nisu rijetkost.

U Velikoj Britaniji je mjestimice palo 5 do 10 cm snijega. Novine su objavile fotografije veslača na rijeci Camu i zamrznutih valova u Weston-super-Mareu.

I istok Irske očekivao je snijeg s temperaturom za 5 do 10 stupnjeva nižom od prosječne.

U Nizozemskoj, u Eindhovenu živa se spustila na -10,1.

Snijeg i poledica poremetili su promet, pa su zabilježena kašnjenja i otkazivanja putovanja, primjerice u londonskoj zračnoj luci Heathrowu, gdje je British Airways otkazao 60 letova i u Nici, na Azurnoj obali, u Francuskoj.

U Njemačkoj, napose na baltičkoj obali i u Švedskoj, dogodio se veći broj prometnih nesreća.

I nastava je u školama poremećena: vrtići i škole bili su zatvoreni u Napulju i brojnim talijanskim gradovima, na zapadu Bosne te na jugu i na sjeveroistoku Bugarske. U Albaniji su mnoge škole zatvorene jer nemaju grijanja. (Hina)