Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORNI VIŠAK

Inspekcija konobaru našla 23 kune napojnice u novčaniku, pa njegovu šefu naplatila 1000 puta veću kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog napojnice konobara inspekcija Ministarstva financija ne samo da je njegovu šefu ugostitelju naplatila kaznu od 25.200 kuna već su ocijenili da je to djelo "iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava".

Ministarstvo financija ugostitelju iz Istre naplatilo je kaznu od 25.200 kuna jer je inspektor kod njegova konobara našao "višak" od 23 kune. Radi se o napojnici koju je djelatnik dobio netom prije nego što je inspektor zatražio njegov novčanik te ga je i upozorio na moguću razliku.

Pročitajte i ovo Problemi ugostitelja - 5 Gostima ništa ne smeta Dubrovački ugostitelji morali zatvoriti svoje objekte: "Jasna su pravila igre" Divlje svinje - 4 Stvaraju štetu Zbog njih mještani ne izlaze iz kuća: "Shvatile su da se ne moraju bojati ljudi"

"Inspektori iz Ministarstva financija pronašli su 23 kune viška u novčaniku konobara koji radi u restoranu mog hotela. Na ime tvrtke dobio sam kaznu od 20.100 kuna, a meni, kao odgovornoj osobi, odrezali su kaznu u iznosu od 5100 kuna. Sveukupno 25.200 kuna, što je tisuću puta više od 'viška' u novčaniku", ispričao je poduzetnik iz Novigrada Glasu Istre.

"Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoje piće, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune", rekao je konobar.

Ministarstvo je poslalo i obrazloženje zašto su propisali tako visoku kaznu. U njemu, među ostalim, stoji i da se "u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske".

Poduzetnik je podnio prigovor na rješenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene