Hladnjak u trgovini
Hladnjak u trgovini Foto: Getty Images

U inflacijskom valu gotovo da nema namirnice koja nije pogođena poskupljenjem. U taj se kolosijek poskupljena ukrcala i jedna od najzdravijih namirnica.


Osim kave, šećera, ulja, mesa i brašna, poskupila je i riba o čemu svjedoči neuobičajeno prazna pulska ribarnica. Mnogima je cijena riba, za njihov budžet, astronomski visoka.

"Skupo je, preskupo, ali riba je zdrava", kazao je jedan od kupaca na pulskoj ribarnici.

Sveje ribe ne hrvatskim ribarnicama ne manjka, a iako je u posljednje vrijeme poskupila, uvijek će se naći kupac za dobru ribu. Ne treba smetnuti s uma i činjenicu da se riba jede sve manje, ali i da je sve manji broj ribara koji se bave tom djelatnošću.

Ovog su ljeta tradicionalno najpopularnije bile srdele čija je cijena dosezala 40 kuna, dok je cijena sada nešto niža.  "Najviše traže jeftinu ribu, srdela, većinom se srdela najviše prodaje", kazala je prodavačica Bosiljka.

Ilustracija Hrvatska u vrhu zemalja s najvećim poskupljenjima: Cijena kruha samo buja, koliko tanke šnite mogu biti?

Trgovina / Ilustracija Omiljeni napitak bez kojeg ne možemo drastično poskupio: Cijene negdje porasle za gotovo 50 posto

"Kupaca nema evo, cijene nešto padaju, nije to još stabilizirano, ali cijene su se nešto spustile s obzirom na ljeto" ističe njezina kolegica Gloria.

Očekuje se skorašnji pad cijena

Nakon ljetne sezone dolazi razdoblje kada će si prvoklasnu ribu moći priuštiti i oni koji od nje zaziru zbog vrtoglavih cijena. Naime, uskoro počinje sezona divljih orada. Tada cijene padaju i do pet puta u odnosu na ljetne, a završetak turističke sezone trebao bi uskladiti cijene i bijele i plave ribe. To bi, nadaju se trgovci, vratilo na ribarnicu domaće kupce, prenosi HRT.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju