Trgovina / Ilustracija
Trgovina / Ilustracija Foto: Getty Images

Jutarnji ritual brojnih građana EU-a koji početak dana ne mogu zamisliti bez šalice kave poskupio je ovog ljeta, a u Hrvatskoj trošak bi moglo smanjiti izbacivanje šećera i mlijeka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.


Rast cijena u posljednje vrijeme mogao bi omiljeni jutarnji napitak pretvoriti gotovo u luksuz, istaknuo je Eurostat, izvijestivši u četvrtak da su cijene kave u EU-u u kolovozu bile više za 16,9 posto nego lani.

Svježe punomasno mlijeko poskupjelo je u EU-u u prosjeku za 24,3 posto, a svježe obrano mlijeko za 22,2 posto. Najviše je porasla cijena šećera, za čak 33,4 posto.

Podaci su pokazali da su cijene te četiri stavke porasle u svim članicama EU-a, uz izuzetak Malte, gdje je cijena svježeg mlijeka u kolovozu bila nepromijenjena u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Kava je najviše poskupjela u Finskoj i Litvi, za 43,6 odnosno 39,9 posto. U stopu ih slijede Švedska i Estonija. Poljska je bilježila najveći skok cijena šećera, koji je bio dvostruko skuplji nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Kava i šećer u Hrvatskoj skuplji od europskog prosjeka

I Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s izrazito velikim skokom cijena šećera, za čak 40,9 posto, uz bok Cipru.

Pri vrhu je EU-a po poskupljenju obranog i punomasnog mlijeka, čije su cijene u kolovozu bile više za 43,5 odnosno 41,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Kava je pak u Hrvatskoj poskupjela za 23,2 posto, nešto više od europskog prosjeka.

Skuplji kruh u Mađarskoj - 6 Ne rastu cijene samo kod nas, susjedi si ne mogu priuštiti ni - kruh. Muče ih i režije: "Krajem srpnja dobili smo tri puta veći račun"

Ilustracija Mnogima omiljene: Objavljen popis 8 namirnica kojima prijeti nestašica

Najblaži rast cijena kave zabilježen je u Italiji i Irskoj, za 6,6 odnosno 6,9 posto.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju