Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u školi

Nakon što je otac učenika upao u školu i napao čistačicu, policija osim njega istražuje i – čistačicu: "Meni je to prestrašno"

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 3 Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 4 Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 2 Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 1 Galerija 1/4 >>
U jednoj osnovnoj školi kod Zadra otac učenika fizički je napao čistačicu koja njegovo dijete, koje je zakasnilo na nastavu, nije pustila u školu. Što o svemu misli sindikat nastavnika, provjerio je reporter Ivan Kaštelan.

Policija još uvijek provodi krim istraživanje slučaja. Osim roditelja, istražuje se i postupanje zaposlenice ove škole. Sličan slučaj prije samo nekoliko mjeseci imali smo i u jednoj školi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

O tome što misli o nedavnim događajima i koliko su oni česti Ivan Kaštelan upitao je Goranu Rosandić iz sindikata Preporod.

"Nažalost, ovakvi su slučajevi sve češći. 2019. smo se borili da nastavnike proglasimo službenim osobama, a tada smo imali više od sto napada na nastavnike. Pitanje je koliko se toga dogodi, a da nikada ne dospije do medija", pita se Gorana Rosandić.

Upitana smatra li da napad roditelja ima veze s krajem školske godine i zaključivanjem ocjena, Rosandić se složila.

"Ne bi me čudilo. Međutim, Pravilnik o školovanju dopušta roditeljima da tijekom školske godine ne dolaze u školu i sve se svodi na digitalizaciju. Bojim se da udaljavanje roditelja od škole doprinosi ovome svemu", rekla je.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Rosandić je komentirala i dopušten ulazak u škole. "Vlada kolektivni stav da se svatko može miještati u bilo čiji posao, kako liječnika, tako i nastavnika. Tako i roditelji smatraju da imaju pravo nadzirati taj odgojno obrazovni proces".

"Ulazak u škole dozvoljen je svima jer nemaju kadrovske uvjete da osiguraju da na ulazu škole stoji neka odgovorna osoba. VIdjeli smo  da ministar ne daje signale da će doći do novih zapošljavanja u školama. Uz to, s obzirom na plaće u školama, i nije neka navala", rekla je Rosandić.

Policija je rekla da istražuje i postupanje napadnute djelatnice na što se Rosandić zgrozila.

"Meni je to prestrašno. Postoji pravlinik o odgojnim mjerama u školama koji djecu skriva u sustav administracije, a nastavnik ili djelatnik koji se ogriješi o pravilnik, trenutno dobiva otkaz", rekla je.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba"

Podijelila je i svoja iskustva s roditeljima u škoama.

"Moje je iskustvo dobro. Ispada da bih zbog toga trebala biti sretna, ali poručila bih roditeljima da u školi imaju partnere i da trebaju nastavnicima vjerovati.

Kolegama poručujem da se drže usprkos stresu te da rade svoj posao profesionalno i odgovorno kao i do sada", zaključila je Rosandić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene