Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preletavali i Rafalei

Generalna proba Hrvatske vojske uoči Dana državnosti: "Očekujemo da će oprema zaintrigirati od najmlađih do najstarijih građana"

Aktualno Galerija Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 2 Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 3 Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 4 Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatska vojska uoči Dana državnosti na Jarunu je održala pokazne vježbe. S njima je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Na zagrebačkom Jarunu u tijeku su posljednje pripreme za Dan državnosti. Održana je i generalna proba, organizirana je tradicionalna izložba naoružanja, bit će organizirane i pokazne vježbe, a sudjelovat će i druge sastavnice sustava domovinske sigurnosti.

Reporterka Dina Ćevid razgovarala je sa zapovjednikom Gardijske motorizirane brigade Mirkom Stošićem, koji je detaljnije objasnio što će sve vojska prikazati građanima.

"Građani mogu od 8:30 do 18 sati vidjeti bogat sadržaj borbene oopreme, tehnike i raznih izložbenih sredstava svih sstavnica domovinske sigurnosti", najavio je Stošić.

Najzanimljivije je ono što je prikazano sklopu vježbe "Štit" u Puli, prikazan na rtu Kamenja. Radi se o novom sustavu protuzračne obrane Mistral. Izložili smo i pancerhaubice, borbena oklopna vozila i niz druge opreme.

"Očekujemo da će oprema zaintrigirati od najmlađih do najstarijih građana", rekao je zapovjednik.

"Prikazat ćemo i letačke vježbe, tj. sadržaj koji će definirati sposobnosti i ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Počasno-zaštitne bojne i niza drugih postrojbi. Mogu istakuti i vještine koje će pokazati Demo tim Ministarstva unutarnjih poslova, kao i vojna policija", najavio je.

U sklopu vježbe bit će i preleti i helikoptera i Rafalea.

"Centralna svečanost može se pogledati od 17 i 18 sati", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Planirajte na vrijeme Kako rade trgovine na Tijelovo i Dan državnosti: Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu

Upitan o tome koliko je prisutno vojnika rekao je da ih je cca 400.

"Toliko će ih biti i sutra. Svi u uključeni kako bi građanima prikazali mogućnosti Hrvatske vojske", rekao je te istaknuo da će u Osijeku, Splitu i Puli biti organizirana i podjela graha. 

Tijekom dana bilo je mnogih koji su bili zainteresirani za izložbu te su vojnicima postavljali brojna pitanja.

"Smatram da na izložbama tehnike mladi mogu dobiti puno informacija o tome da lakše donesu izbor u slučaju da se odluče za ovaj izuzetno častan poziv za svoju budućnost", rekao je.

Svi građani koji žele vojsku doživjeti malo bliže sutra od 8:30 do 18 sati mogu doći na Jarun. Ovdje će biti i pripadnici policije, HGSS-a i Crvenog križa. A od 17:00 sati planirane su i pokazne vježbe vojske i policije te prigodni letački program.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene