Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarski demokratski sabor danas slavi 20. obljetnicu osnutka i bira novo vodstvo, a na svečanoj sjednici predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je i jedini kandidat za predsjednika, rekao je - ‘ako će Hrvatsku uskoro obilježiti ulazak u Europsku uniju, onda će Istru obilježiti regionalna autonomija’.


‘Da se prošli Ustav pretočio u zakon, autonomija danas ne bi pretvrdo zvučala. Stoga to smatram pogreškom svih dosadašnjih vlasti’, kazao je Jakovčić pred više od 600 uzvanika, gostiju i članova stranke, koji su se okupili u pulskom hotelu ‘Histria’. Ocijenio je da se IDS u dvadeset godina izgradio u snažan politički, kulturni i gospodarski identitet Istre. ‘Premda to nije samo naša zasluga, ipak je IDS dao presudan ton oblikovanju istarskih vrijednosti koje će neizostavno biti dio življenja i idućih godina’, ocijenio je Jakovčić. Po njegovim riječima IDS danas djelujući u stvaranju moderne hrvatske države, ali i sve jačim ukjučivanjem u europske političke tokove, zaokružuje svoje političko djelovanje.

Vezani članci Boris Miletić Veliki udarac za vladara Istre: IDS izgubio Pulu, ali to nije jedino iznenađenje. Može li ostati i bez župana? Boris Miletić Nakon potopa na izborima Miletić najavio kako će dati mandat na raspolaganje: "Ovo nije kraj dominacije IDS-a"

Kako je devedesetih za IDS bilo presudno biti dio ukupne hrvatske političke scene, tako će to za generacije koje dolaze biti možda još važnije nazočnost IDS-a u Bruxellesu, Strasbourgu i u europskim političkim prijestolnicama, smatra Jakovčić. Govoreći o suradnji s ostalim strankama najavio je pobjedu na idućim parlamentarnim izborima zajedno sa SDP-om i HNS-om. Pritom je pozdravio posljednje poteze premijerke Jadranke Kosor u, kako je rekao, čišćenju vlastitih redova i uvođenju reda u državi. Dodao je kako se nada ‘da je to trajno opredjeljenje HDZ-a’. Nazočnima se obratio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji uspjeh IDS-a vidi u tomu što je vodstvo stranke ‘prepoznalo duh vremena ljudi, ne podležući niskim strastima’, a to je, istaknuo je, presudno za uspjeh u politici. Milanović smatra da Hrvatsku treba što prije decentralizirati s obzirom na to da je ‘centralna država preskupa’.

Član predsjedništva HDZ-a i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković naglasio je kako je IDS doprinio sveukupnom razvoju demokracije u Hrvatskoj nadrastajući pritom regionalne okvire. ‘IDS je nezaobilazan politički faktor na političkoj sceni Hrvatske. U odnosu između HDZ-a i IDS-a bilo je više padova, ali će u budućnosti biti zasigurno više suradnje i uspona na projektima važnim za sve građane Hrvatske’, kazao je Jandroković. Kao prioritete istaknuo je oporavak gospodarstva, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te okončanje pregovora za ulazak u Europsku uniju tijekom ove godine. Nazočnima su se, među ostalim, obratili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš. Nakon svečanog djela sabora IDS-a uslijedio je izborni radni sabor na kojem će biti izabran predsjednik stranke. Jedini kandidat je dosadašnji predsjednik Ivan Jakovčić. (Hina)