Nakon mnogih desetljeća, Zagreb vraća društveni život na svoju rijeku. Iako je projekt Zagreb na Savi prošle godine neslavno propao, Zagrepčani će ovoga ljeta, čini se, ipak uživati u filmovima i koncertima na savskim obalama.

Galerija


"Zagreb je vjerojatno jedan od rijetkih gradova koji ne koristi tu rijeku, čini mi se da do danas Sava odvaja stari dio i novi dio Zagreba, što je velika šteta", kaže Robert

Vezani članci Slika nije dostupna Jimi Hendrix u mozaiku od trzalica Slika nije dostupna Najstarije blizanke proslavile stotu

Projekt kojim se svečano najavljivalo oživljavanje savskih obala, prošle godine neslavno je propao zbog prekasno raspisanog natječaja na koji se nitko nije javio. Ove godine dodijeljen je ekipi mladih španjolskih arhitekata, pod čijim se budnim okom podižu montažni paviljoni.

"Oživjeti Savu kao nekada, kao u međuratnom Zagrebu, kada je bio pojam da na Savi birate misicu, slušate glazbu, da tamo uživate", pojašnjava pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić važnost ovog projekta.

"To su fleksibilne konstrukcije i mi ćemo ih stalno prilagođavati za različite aktivnosti. Tako da će tu biti koncerti, kafići i barovi, sportske aktivnosti, također i aktivnosti za djecu", kaže Zuhal Kol iz OpenAct Architecture.

Filmovi i sport dominirat će na obje obale kod Mosta mladosti, dok će se uz željeznički most, poznat i kao Hendrixov,  uživati uz glazbu.

"Posvetili smo glazbu Hendrixu, Hendrix bridge glazba, puno festivala, puno mladih bendova koji sviraju glazbu iz tog doba, a i naših nekoliko velikih gitarista", kaže savjetnik gradonačelnka za kulturu Tedi Lušetić.

Iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje ne kriju da projektom teškim 10 milijuna kuna zapravo žele ukazati na potencijal i potaknuti mnogo veće zamisli.

"Trebamo se ustvari ugledati na susjede Slovence, kojima je u tijeku izrada pete hidroelektrane i nemaju ni približno ovakih problema kao mi", kaže pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje Sanja Jerković.

Čak 5 četvornih kilometara uz Savu zasigurno će još dugo biti više problem nego potencijal, no barem tijekom ljeta mogle bi ponovno oživjeti već davno zaboravljene slike koje pamte samo najstariji Zagrepčani.

"Moja baka mi je to pričala da je tu bilo kupalište i da su ljudi tu dolazili redovito kao što danas dolaze na Jarun, da je bilo živo", kaže Robert.

Svečano otvorenje zakazano je za 5. srpnja.

Jeste li ga i vi čuli ili vidjeli? Pogledajte kako je MiG-21 prohujao iznad jarunskog jezera u brišućem letu

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr