Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije četiri desetljeća napustio nas je legendarni gitarist. Tko je za to zaslužan - još nije razjašnjeno.


Iako se njegova smrt stavlja u isti koš s tragičnim okončanjima Morrisona i Janis, Hendrixa od to dvoje uzoritih suboraca dijeli mnogo toga - Jimi nije umro od predoziranja, nije bio ovisan o heroinu, u trenutku smrti u njegovom tijelu nije bilo tragova teških droga i najvjerojatnije je ubijen. Doduše, ovo potonje nikad nije dokazano, niti će vjerojatno biti, no priča o Hendrixovoj smrti 18. rujna 1970., skriva podosta sumnjivih i nejasnih detalja te neodgovorenih pitanja.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Eksplicitni 'Sex Tape' Jimija Hendrixa izlazi na DVD-u Slika nije dostupna Jimi Hendrix, Dame Shirley Bassey i Editors

Najveći gitarist svih vremena, koji je za života objavio samo tri studijska albuma, kobne je večeri bio na zabavi, nakon koje se vratio u svoju londonsku rezidenciju na Nothing Hillu i zaspao. Njegova povremena djevojka Monike Dannemann tvrdi da je glazbenik uzeo devet tableta za spavanje (patio je od kronične nesanice) i da je ujutro 'normalno spavao'. Kad se vratila iz kupovine zatekla ga je kako teško diše, u panici je nazvala Erica Burdona iz Animalsa, s kojim su večer prije tulumarili, a pozvala je i hitnu pomoć. Prema njezinoj verziji događaja, Hendrix se ugušio na putu do bolnice.

S druge strane, liječnici koji su se odazvali na Monikin poziv kažu da su po ulasku u apartman zatekli mrtvo Hendrixovo tijelo na krevetu. Obdukcija nije uspjela utvrditi točno vrijeme smrti, a kao službeni uzrok navedeno je gušenje u vlastitim izlučevinama te intoksikacija barbituratima.

Tu je teoriju prvi opovrgavao Burdon, koji je tvrdio da je Hendrix počinio samoubojstvo. No, to je malo vjerojatno. Naime, Hendrix se godinama raznim tabletama borio protiv nesanice, tako da devet tableta za spavanje nije moglo imati nekakav teži efekt na njegov organizam. Također, u njegovu su džepu pronađene još 42 tablete Vesperax, koje bi ga sasvim sigurno ubile da ih je progutao sve. Uostalom, njegovi bližnji su potvrdili da je Hendrix bio u 'sretnom razdoblju'.

U Hendrixovom želucu i plućima nađena je velika količina crnog vina, no u krvi je postotak alkohola bio iznimno malen, što je gotovo pa nemoguće. Jedini razuman zaključak bio bi da je Jimiju netko na silu unio vino u organizam, što je glazbenika vrlo brzo ubilo, pa alkohol nije stigao ući u krvotok. Ove činjenice dale su teoretičarima zavjere povod da se razmašu...

>> VIDEO: Izložene neprocjenjive osobne stvari Jimija Hendrixa

U svjetlu ovih nepobitnih činjenica da je Hendrix bio doslovno udavljen u vinu, nije trebalo proći dugo da se u cijeloj priči prvi put spomene FBI. Američka je savezna policija u sklopu svog programa COINTELLPRO (Counter Intelligence Program - osmišljen da eliminira subverzivne pojave u društvu) otvorila Hendrixov dosje u kojemu je njegov utjecaj na široke mase u početku označen kao 'neškodljiv'. Ipak, postao im je zanimljiviji kad je za menadžera uzeo Michaela Jeffreyja, usko povezanog s njujorškim podzemljem, a ni poziv Crnih pantera da nastupi na njihovom okupljanju u Washingtonu nije Jimiju stvorio puno prijatelja u državnim institucijama.

Menadžer Mike Jeffrey, koji je u vrijeme Jimijeve smrti bio u Španjolskoj, po mnogima je glavni sumnjivac. Osim što je dokazano da je za života manipulirao Hendrixom te ga potkradao (otkriven je njegov tajni off-shore račun), Jeffrey je bio dužan mafiji i pred bankrotom, a Hendrixova polica životnog osiguranja, čiji je bio jedini nasljednik, umnogome bi mu olakšala situaciju.

Odgovore na mnoga pitanja mogao bi dati nekadašnji najbolji prijatelj Jimija Hendrixa, producent Alan Douglas. No, on uporno šuti. Douglas je inače, kao vlasnik tvrtke Are You Experienced Ltd., ovlašteni 'nadglednik' svih Hendrixovih izdanja. Zanimljivo je da je, prema biografima Johnu McDermottu i Eddieju Krameru, Hendrix pred svjedocima izjavio: 'Ne želim da Alan Douglas ima ikakve veze s mojom glazbom!'.

>> VIDEO: Eksplicitni 'Sex Tape' Jimija Hendrixa izlazi na DVD-u

>> Klub 27: Umiru mladi i odlaze u legendu

Jimi Hendrix je sasvim pouzdano umro ugušen vlastitim izlučevinama, no tko ih je izazvao - Dannemann, Jeffrey, mafija, FBI ili netko javnosti nepoznat - ne zna se. A i svjedoka je sve manje - Mike Jeffrey je 1973. poginuo u bizarnoj avionskoj nesreći iznad Francuske, a Monike Dannemann je 1996. izvršila samoubojstvo. Hendrixovi poznanici tvrde da je gitarist nekoliko tjedana prije smrti predosjećao vlastiti kraj, ponašajući se iznimno paranoično. No, i dalje, na četrdesetu godišnjicu smrti, nema pouzdanog odgovora na pitanje: Tko je ubio Jimija Hendrixa?