Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se tijekom rujna

HZJZ još uvijek nije nabavio cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč najavama interventnog uvoza, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još nije nabavio cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (DiTePer), zbog čega je korigiran i kalendar cijepljenja djece koju se neće završno docjepljivati s četiri, već sa šest godina života.

"U ovom trenutku tog cjepiva nema, ali očekujemo tijekom rujna isporuku dovoljnih količina koje će zadovoljiti potrebu za ovim cjepivom u 2015. godini", poručili su u srijedu iz HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Redovi za testiranje na hripavac ispred HZJZ-a - 1 Rockefellerova ulica FOTO Rijeka ljudi pod maskama čeka testiranje na bolest najopasniju za najmlađe Ilustracija više od 1000 slučajeva Unatoč hladnoći stvaraju se redovi za testiranje: Raste broj oboljelih od bolesti koja je opasna za najmlađe

Zbog nedostatka DiTePer cjepiva, završno docjepljivanje pomaknuto je s četvrte na šestu godinu života. Tako su smanjene potrebe za cjepivom jer su djeca sa šest godina već cijepljena, a ona koja ove godine navršavaju četiri godine, cijepit će se kasnije.

Povratak difterije nakon 28 godina: Obolio necijepljeni šestogodišnjak

Međutim, za one koji su se ranije trebali cijepiti, ali iz raznih razloga kasne, iz HZJZ-a poručuju da će cjepivo nabaviti i u ovoj godini, a novu isporuku očekuju već do kraja ovoga mjeseca.

DiTePer cjepivo do prije dvije godine proizvodio je i Imunološki zavod, a danas ga nedostaje na tržištu cijele Europe. Iz iz HZJZ-a se nije moglo doznati iz kojih zemalja ga Hrvatska namjerava uvesti.

Iz Zavoda poručuju i da za sada ne planiraju posebno nabavljati cjepiva za izbjeglice koje stižu s područja Bliskog istoka. Većina njih je u tranzitu, prema prijedloga EK Hrvatska bi ih trebala primiti svega 1064. Njihovo eventualno cijepljenje protiv tetanusa ili TBC-a, za sada se može podmiriti iz tekućih zaliha, doznaje se u HZJZ-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene