Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FINANCIJSKA OŠTEĆENJA

HUBOL uputio pismo ministru Berošu: "Bolnice neispravno obračunavale naknadu za bolovanja"

Novac - 1
Novac - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska udruga bolničkih liječnika pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša da zatraži reviziju obračuna naknada za bolovanje od 2017. te da se liječnicima isplati razlika u obračunu tih naknada u slučajevima kada je bio neispravan i financijski ih oštetio.

Iz HUBOL-a su u pismu, koje su u ponedjeljak uputili ministru Berošu, od njega zatražili da izda precizno uputstvo o budućem pravilnom obračunu naknada za bolovanje.

"S obzirom na to da je neispravan način obračunavanja naknada za bolovanje financijski oštetio liječnike, pojedini bolnički liječnici podigli su sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna", upozorila je predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit.

Naime, istaknuli su iz te udruge, bolnice su do izračuna prosječnog iznosa redovne satnice u tri zadnja mjeseca dolazile tako da su zbroj tromjesečnih plaća dijelile sa zbrojem redovnih i prekovremenih sati rada liječnika u ta tri mjeseca, što smatraju pogrešnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIJEPLJENJE JE KLJUČ Liječnici odgovorili biskupima: ''Kad budete dijelili pomazanje umrlima necijepljenima, sjetite se da ste tome sami pomogli"

Ispravan obračun naknade za bolovanje, naveli su, je da se zbroj tromjesečne plaće podijeli samo s brojem redovnih sati rada liječnika u zadnja tri mjeseca.

Obračun koji se temelji na zbroju redovnih i prekovremenih radnih sati daje niže iznose satnice, a samim time je naknada za bolovanja nepovoljnija za liječnike, upozoravaju u HUBOL-u i dodaju da se liječnike kod obračuna naknade za bolovanje u proteklim godinama oštećivalo vrlo slično kao kod već utvrđenog pogrešnog obračuna naknade za korištenja godišnjeg odmora.

Šmit je pritom napomenula i kako su donesene neke pravomoćne presude koje su jasno potvrdile da su bolnice neispravno računale naknadu za bolovanja na štetu liječnika te da je pravilan obračun onaj u kojem se tromjesečne plaće dijele sa zbrojem redovnog fonda sati.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Obustava hladnog pogona? Dramatičan istup predsjednice HUBOL-a: "Epidemija je izmakla kontroli. Slijedi kolaps"

U HUBOL-u su poručili da su ti propusti poslodavaca utuživi za razdoblje od pet godina unatrag, pa traže reviziju svih obračuna bolovanja liječnicima u bolnicama, isplatu razlike zbog pogrešno obračunatog bolovanja i ispravni obračun bolovanja od sada nadalje, kako bi se izbjegle dodatne financijske štete po proračune zdravstvenih ustanova zbog parničenja.

Između ostalog, naveli su, slična se situacija odvija i u tisućama sudskih procesa koje liječnici vode protiv poslodavaca zbog razlike obračuna osnovice od šest posto za 2016./2017., a Vrhovni sud je i u tim slučajevima donosio presude u korist liječnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene