Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 12.000 preminulih

Hrvatska u vrhu po smrtnosti od korone, iz HUBOL-a oštro o Stožeru: "Velik dio krivice nosi politika i krizni stožer RH"

Aktualno Galerija Visoka smrtnost od Covida - 2 Visoka smrtnost od Covida - 2 Foto: DNEVNIK.hr Visoka smrtnost od Covida - 3 Visoka smrtnost od Covida - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Šmid Ivana Šmid Foto: DNEVNIK.hr Visoka smrtnost od Covida - 4 Visoka smrtnost od Covida - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Visoka smrtnost od Covida - 1 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj malo tko mora i dalje ostati doma jer imamo jedne od najblažih epidemioloških mjera u Europi. S druge strane, po smrtnosti smo u samom svjetskom vrhu. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak provjerila je zašto.

Više od 12.000 preminulih. Po toj statistici Hrvatska je u svjetskom vrhu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Slika nije dostupna Iz HALMED-a potvrdili Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Istražuje se smrt 33-godišnje osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom

"Jedan od razloga je niska cijepljenost, drugi razlog su blage mjere, više je faktora, ali onaj koji izravno utječe je upravo razina cijepljenosti jedne države", objašnjava Krešimir Luetić.

Jer po cijepljenju su samo četiri europske zemlje gore od nas. Kada se gleda broj umrlih na milijun stanovnika, situacija je ovakva. Peru je zemlja s najviše umrlih prema broju stanovnika. Slijedi Bugarska, BiH, a Hrvatska je na visokom desetom mjestu. Udruga pacijenata upozorava - Hrvatska bilježi povećan broj smrtnosti, a velike razlike postoje i među bolnicama.

"To je zabrinjavajući podatak jer se postavlja pitanje liječe li se svi pacijenti optimalno u odnosu na najnovije smjernice i mogu li se protokoli slijediti u bolnicama gdje nedostaje liječnika, gdje nedostaje specijalista koji mogu liječiti COVID pacijente. I brine nas podatak koji smo dobili od liječnika da se ne provodi najbolji način liječenja i da se ne slijede protokoli", istaknula je pak Jasna Karačić.

Podaci po bolnicama su šaroliki. Primjerice, KBC Rijeka ima postotak smrtnosti na respiratoru od 43 posto, Dubrovnik 73. Bolnički liječnici su jasni.

"Velik dio te krivice nosi politika i krizni stožer RH, koji su u počecima imali dobre ideje da bi se zapravo s vremenom isprostituirali kako je politici to bilo potrebno", zaključila je Ivana Šmid, predsjednica HUBOL-a, u razgovoru s reporterkom Martinom Bolšec Oblak.

Kakva je smrtnost po bolnicama, pitali smo i ministarstvo zdravstva. Ali odgovor nismo dobili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene