Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić, kritizirajući ponašanje Vlade RH, izjavio je kako su pravaši čvrsto za ZERP i proglašanje neovisnosti Kosova, dodajući da oko pitanja ZERP-a nije moguća nikakva trgovina s HSP-om te je najavio tužbe ne bude li ga se primjenjivalo.


Nedopustivo je da se članice EU-a izuzmu iz primjene ZERP-a, rekao je Đapić na današnjoj konferenciji za novinare dodavši da Vlada RH i Hrvatski sabor nemaju pravo na predlaganje, odnosno donošenje takve odluke, jer se njome krši međunarodno pravo i obveze koje RH ima prema Konvenciji o pravu mora.

Vezani članci Slika nije dostupna Vesna Pusić o gospodarskom pojasu: To je ozbiljna tema Slika nije dostupna 'HSP nije glasovao za Vladu zbog političkih i programskih razloga'

"Hrvatska mora provoditi Konvenciju o pravu mora i ima obvezu proglasiti gospodarski pojas i primjenjivati ga. Konvencija o pravu mora je jača od bilo kojega akta EU, jer su sve članice EU i članice Ujedinjenih naroda", naglašava Đapić.

Gospodarski pojas ne može biti dio političkih trgovina ili ucjena, jer svaka država koja ima more ima i obvezu proglasiti gospodarski pojas i primjenjivati ga, ističe.

Hrvatska će godišnje, ako se toga odrekne, gubiti 1,5 milijardi eura i to će narušiti nacionalne interese, upozorio je Đapić.

"Ako Hrvatski sabor donese odluku, kakva se najavljuje, HSP će podnijeti tužbu Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu i obavijestiti glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti. Podnijet ćemo i ustavnu tužbu, jer su Vlada i Sabor dužni štititi nacionalne interese i integritet RH, a na ovakav način to se ne čini", istaknuo je Đapić.

Hrvatska ne smije pristati na ucjene po pitanju ZERP-a. "Ako se tu slomi Hrvatsku, uslijedit će i druge ucjene koje će Slovenija upućivati prema Hrvatskoj vezano i uz granična pitanja", dodao je.
Govoreći o situaciji u Osijeku, gdje je HSP na lokalnim izborima osvojio najveći broj vijećničkih mjesta, Đapić je rekao kako su HDZ-u prvom ponudili razgovore i suradnju, a da će do njih najvjerojatnije doći sutra.

"Važno je što prije formirati vlast u Osijeku zbog svih projekata koji sada stoje", drži Đapić koji vjeruje da će doći do dogovora.

Na novinarski upit postoji li mogućnost da HSP popusti u pitanju ZERP-a zbog gradonačelničkog mjesta u Osijeku, Đapić je rekao kako "nema trgovine oko ZERP-a i mjesta gradonačelnika Osijeka".

"ZERP je suštinsko pitanje hrvatske politike", smatra Đapić i dodaje da je Europska unija sustav vrijednosti, "ali ako je cijena ulaska odricanje od sebe, onda nam ona ne treba".

Govoreći o Kosovu, Đapić ističe kako nema razloga da Hrvatska ne prizna Kosovo. Smatra da ni po tom pitanju hrvatska politika nema vjerodostojnosti i dosljednosti, dodajući kako je očigledno da ni unutar same Vlade ne postoji jedinstveno stajalište o tom pitanju.

"Možda bi HDZ i bio za priznanje Kosova, da nema u koaliciji SDSS", rekao je.

Na upit novinara da prokomentira početak suđenja hrvatskim generalima u Haagu, Đapić je izrazio nadu da će odvjetnici koji ih brane uspjeti oboriti točke optužnice te da su spremniji i kvalitetniji "nego što je bila hrvatska Vlada u suradnji s Haaškim sudom".