Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSP: 'Sanadera ne zanimaju socijalna prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici HSP-a u Hrvatskom saboru izvijestili su da je Europski odbor za ljudska prava utvrdio neusklađenost nekih hrvatskih zakona s Europskom socijalnom poveljom te su ustvrdili kako premijera Ivu Sanadera 'ne zanimaju socijalna prava'.

'Sanadera očito ne zanimaju socijalna prava, od prava na rad do prava majke i djeteta', rekao je HSP-ovac Miroslav Rožić na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši kako mu je premijer jučer na zastupničko pitanje o izvješću Europskog odbora odgovorio kako o tome 'nema pojma'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SSSH ponovno traži Zakon o minimalnoj plaći Slika nije dostupna Sanader: 'Mi znamo kada povući potez'

Rožić je izvijestio kako je jučer popodne dobio očitovanje državne tajnice pri Ministarstvu gospodarstva Vere Babić, koja ga je izvijestila da je Vlada osnovala međuresornu skupinu koja bi trebala odgovoriti na primjedbe Odbora. 

U očitovanju državne tajnice stoji da je neusklađenost hrvatskih zakona Odbor utvrdio u pet slučajeva - u pravu djece i mladeži na zaštitu, pravu na socijalnu pomoć, obiteljskim pravima, pravu na jednake mogućnosti pri zapošljavanju i rad bez spolne diskriminacije.

Također stoji kako je za 11 slučajeva utvrđena usklađenost, a za 27 slučajeva Odbor je zatražio dopunske podatke.

'Iako je osnovana ad hoc skupina za to pitanje, u kojoj sudjeluje pola Vlade, premijer ne zna ništa o tomu', ustvrdio je Rožić, koji se pita zašto Hrvatska nije ratificirala cjelovitu Povelju, odnosno prava kojima je Povelja proširena 1996. 

'Zašto Vlada tako žurno uvodi standarde koji štete hrvatskim građanima, a zanemaruje one koji im koriste', upitao je Rožić te napomenuo kako je Povelju ratificiralo 12 zemalja EU-a.

Njegov stranački kolega Tonči Tadić najavio je kako će o svojim saznanjima HSP izvijestiti sindikate i udruge koje se bave zaštitom socijalnih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene