Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH ponovno traži Zakon o minimalnoj plaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ponovno je zatražio donošenje Zakona o minimalnoj plaći.

SSSH u priopćenju ističe kako je u uvjetima raširena siromaštva i velikih socijalnih nejednakosti upitna i politička jednakost građana, pa treba donijeti Zakon o minimalnoj plaći, jer najniža hrvatska plaća pokriva samo 39 posto sindikalne košarice minimalnih troškova života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedinstveni Zakon Otkrivamo kako će se dijeliti socijalna pomoć i povlastice građanima! Slika nije dostupna Prijedlog zakona Zabrinutost zbog ruskog zakona o izdaji i špijunaži

SSSH traži i isključivanje menadžerskih plaća iz statističkih prikaza prosječnih plaća, kako bi se dobila stvarna socijalna slika Hrvatske u kojoj je dnevna zarada radnika s najnižom plaćom 58 kuna, saborskoga zastupnika 480 kuna, a jednog menadžera 4.955,46 kuna.

Prisutan je trend sve većeg siromaštva među zaposlenima, a istodobno 20 posto stanovništva Hrvatske posjeduje 80 posto nacionalnog bogatstva.

Od 40 europskih zemalja Hrvatska je na 29. mjestu s 38 posto kupovne moći prosjeka europskih zemalja. Prosječna kupovna moć u Hrvatskoj iznosi 4.565 eura po stanovniku, a europski je prosjek 11.998 eura, upozorava SSSH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene