Posada oštećenog broda 'Navi-Wind', kojem je kapetan Pero Metković, iscrpljena je i na izmaku snaga, neki su i bolesni.


Teretni brod 'Navi Wind' zapeo je u kanadskom zaljevu Placentiji. Gerard Bradbury, iz Međunarodnog pomorskog sindikata, kaže da je nedavno 'Transport Canada' brodu odobrio plovidbu. Plovio je u Argentiju kako bi ondje pokupio staro željezo, a nakon toga se zaputio prema Turskoj, piše The Telegram.

Vezani članci Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Tračak nade za obitelj nestalog kapetana: "Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ" Slika nije dostupna DRAMA hrvatskih pomoraca: Nasukali se kod Kanade, ponestaje im hrane!

Međutim, nakon nekoliko dana jaka oluja oštetila je brod, a nekoliko je članova posade ozlijeđeno. Bradbury kaže da je sada njegov posao da se pobrine za posadu.

DRAMA hrvatskih pomoraca: Nasukali se kod Kanade, ponestaje im hrane!

Staro željezo na brodu vrijedno je 900.000 dolara. 'Vlasnik je teret htio prevesti u Tursku, sve prodati i zaraditi, a posadu ostaviti da radi za ništa', rekao je Bradbury.

U blizini mjesta na kojem se trenutačno nalazi brod nema nikakvog naseljenog mjesta, a nerijetko ni mobiteli nemaju signala. Hladno je, temperature se kreću oko minus pet stupnjeva, a postoji mogućnost pogoršanja. Na brodu nema grijanja, tvrdi Peter Lahay iz Sindikata pomorac u Kanadi.

Podsjetimo, od jake oluje koja se dogodila 4. prosinca, 11-člana posada broda proživljava pravu moru. 'Plovim čitav život, ali nikada u životu nisam vidio takvo nevrijeme. Posada mi je rekla da se radilo o valovima visine od 17 metara. Nisam siguran, ne mogu izmjeriti visinu valova. Ali bili su užasni', ispričao je kapetan Pero Metković.

Ponestaje im hrane, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Izaslanstvo Crvenog križa i Međunarodnog pomorskog sindikata na teško je oštećeno plovila stiglo u petak te mornarima iz Hrvatske, Grčke i Slovenije donijelo hranu, kruh i mlijeko, 200 litara vode, zimske jakne i 25 toplih pokrivača.

No, to im za sljedeće dane možda neće biti dovoljno, iscrpljeni su i na izmaku snaga, neki i bolesni, a pao im je i moral, jer ne mogu stupiti u kontakt s egipatskim vlasnikom broda koji im duguje 70.000 dolara plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju