Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski laburisti protive se rasprodaji državne imovine kroz koncesioniranje autocesta te prodaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, rekao je danas u Varaždinu predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar.


Kukuriku Vlada nastavlja posao HDZ-ovih Vlada i provodi posljednji zahtjev Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske komisije za ukidanje suvereniteta, posebice financijskog i energetskog - privatizacija svega, rekao je Dragutin Lesar na konferenciji za novinare i dodao da ne vjeruje Vladi tako dugo dok ne objavi studiju kojim bi pokaza da je tzv. monetizacija autocesta isplativija ili jedno moguće rješenje.

Vlada odbija raspravu o mogućnosti otplate kreditnih obveza Hrvatskih autocesta putem obveznica koje bi otkupila Hrvatska narodna banka, ističe predsjednik laburista.

Vezani članci Samir Hadžić Direktor Uljanika o mogućoj prodaji većinskih udjela: "Cijena koja je ponuđena govori koliko vrijedi tvrtka" Ilustracija Žena zbog kreveta opljačkana za nekoliko tisuća kuna: Lukavi prevarant namamio ju je i u sekundi opljačkao

>>Sindikati BIJESNI: Hoćemo referendum zbog prodaje autocesta!

Croatia osiguranje s tvrtkama kćerima na tržištu regije vrijedno je više od 12 milijardi kuna i ima 600 milijuna kuna dobiti zadržane iz prethodnih godina, ističe Lesar i pita može li se postići cijena prodaje koja bi se isplatila i zašto država kao većinski vlasnik ne povuče taj novac da bi nadomjestila dio gubitaka u proračunu. Lesar Vladi zamjera i pozivni, a ne javni natječaj za prodaju Croatia osiguranja.

Država u jedinoj značajnoj nacionalnoj banci, Hrvatskoj poštanskoj banci, ima 72% udjela, a istovremeno na teret poreznih obveznika sanira šest malih privatnih banaka, rekao je Lesar pojašnjavajući zašto se protivi prodaji HPB-a dodajući da bi jačanjem HPB-a strane banke dobile konkurenciju, a to Vlada ne želi učiniti.

Lesar: 'To je neprihvatljivo'

Predsjednik hrvatskih laburista na kraju konferencije za novinare u Varaždinu komentirao je ugovor Ministarstva gospodarstva s norveškom kompanijom Spectrum o seizmičkom istraživanja Jadrana. Podsjetio je da su rezultati takvog istraživanja najvrijednija energetska tajna neke države, a Norvežani bi njima mogli trgovati na svjetskom tržištu. 'To se u Europi do sada nije dogodilo i to je neprihvatljivo', rekao je Lesar.

Neprihvatljivo je i da ministar gospodarstva potpiše takav ugovor na temelju pozitivnog mišljenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer će se istraživanja koristiti za znanstvene svrhe, rekao je Lesar i pozvao ministre da pojasne o kojim je znanstvenim svrhama riječ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju