Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neutraliziranje terorista

VIDEO Naši specijalci i NATO u akciji: Pogledajte kako su koristili SAD-ov poklon Hrvatskoj za specijalne operacije

Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8
Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8 MORH
Aktualno Galerija Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 1 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 1 Foto: MORH Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 2 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 2 Foto: MORH Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 3 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 3 Foto: MORH Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 4 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 4 Foto: MORH +6 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 5 Galerija 1/11 >>
Cjelokupna vježba u kojoj su sudjelovali hrvatski specijalci i NATO snage provedena je u akvatoriju Krka, Malog Lošinja i Cresa.

Zapovjedništvo specijalnih snaga s NATO saveznicima u utorak je u akvatoriju otoka Krka provelo zahtjevnu vojnu vježbu u kojoj su RHIB (Rigid hull inflatable boat – Kruti čamac na napuhavanje) brodicama proveli VBSS (Visit, Board, Search and Seizure), odnosno zauzeli su trajekt u pokretu i stavili ga pod kontrolu.

Vježbu je pratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid. Prije početka vježbe prezentirane su im sposobnosti pomorske grupe hrvatskih specijalnih snaga te cilj tog uvježbavanja.

Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 1 Foto: MORH

Ova taktička zadaća i način približavanja, presretanja, upotrebe RHIB brodica, ukrcaja operativaca na brod, pretrage i zauzimanja trajekta namijenjeni su specijalnim postrojbama za borbu u sklopu pomorskih operacija i antiterorističke borbe.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Zadaća ZSS-a u suradnji s NATO partnerom u ovoj je vježbi bila da presretnu i zauzmu oteti civilni brod, a krajnji ishod bila je neutralizirana teroristička skupina i trajekt pod kontrolom specijalnih snaga. Svrha vježbe je uspostaviti nadzor i komunikaciju snaga na području provođenja zadaća, kao i komunikaciju s izdvojenim zapovjednim mjestima.

VBSS – Visit, Board, Search, Seizure – naziv je koji se koristi za taktike približavanja i ukrcaja na plovilo kako bi ga se pregledalo, kao i moguće zapljene krijumčarenih stvari ili zarobljavanje sumnjivaca.

Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 6 Foto: MORH

RHIB brodicu je Zapovjedništvo specijalnih snaga dobilo donacijom Oružanih snaga SAD-a uz još dvije brodice i dva komunikacijsko informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija. Cjelovito opremanje specijalnih snaga sa četiri RHIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini.

Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8 Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 11 Foto: MORH

Cjelokupna vježba provedena je u akvatoriju Krka, Malog Lošinja i Cresa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene