Goran Grlić Radman
Goran Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u ponedjeljak, nakon sastanka sa šefom jordanske diplomacije Ajmanom Safadijem u Barceloni, da će Hrvatska više pažnje posvetiti suradnji sa zemljama istočnog i južnog Mediterana.


"Mi se često vidimo i dogovaramo posjet Jordanu. Ja sam već pokazao taj interes jer tu ima prostora za gospodarsku suradnju", rekao je Grlić Radman u izjavi za Hinu na marginama foruma Unije za Mediteran.

Safadi je supredsjedatelj foruma Unije za Mediteran ispred zemalja južnog i istočnog Sredozemlja.

Grlić Radman prije posjeta Jordanu planira otputovati i u Alžir.

"Bili smo nedavno u Egiptu, a također i u Izraelu dva puta. Sve su to zemlje upućene u zajednički mediteranski bazen pa tu ima prostora za razne oblike suradnje i unapređenja partnerskih odnosa sjevera i juga", izjavio je Grlić Radman.

Hrvatska se u rujnu zajedno sa Slovenijom priključila skupini MED9 kojoj pripadaju Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar i Malta. Te zemlje usuglašavaju zajedničke interese na Sredozemlju.

Grlić Radman smatra da će ta suradnja pomoći Hrvatskoj prvenstveno u očuvanju okoliša i bolje povezanosti njenih primorskih gradova.

"Hrvatska također ima vlastita iskustva pa može pomoći i biti koristan partner u iznalaženju kvalitetnih rješenja za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena", rekao je.

Slika nije dostupna Prema prvim informacijama nema stradalih Hrvata u nesreći u Bugarskoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman Milanovićeve izjave nazvao "pustim pričama", u utorak sjednica Vijeća: "Pred nama je ozbiljan posao"

Hrvatska je 13 godina članica Unije za Mediteran, međuvladine organizacije sa sjedištem u Barceloni osnovane 2008. godine, koja služi kao platforma za uspostavljanje stabilnosti i poticanja slobodne trgovine sa zemljama istočnog i južnog Sredozemlja.

U ponedjeljak su se u Barceloni okupili predstavnici 42 zemlje članice Unije za Mediteran, od čega 20 ministara vanjskih poslova, a zatim je organiziran i sastanak EU-a sa zemljama istočnog i južnog Mediterana. Lani zbog pandemije nije bilo tog foruma na kojem se raspravlja o gospodarstvu, migracijama, klimatskim promjenama i sukobima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju