Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očekuje konstruktivan dijalog

Grlić Radman Milanovićeve izjave nazvao "pustim pričama", u utorak sjednica Vijeća: "Pred nama je ozbiljan posao"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da očekuje na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost u utorak konstruktivan dijalog predsjednika države i premijera u interesu funkcioniranja države, njezinih institucija i nacionalnih interesa.

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost zbog eskalacije sukoba s ministrom obrane Marijom Banožićem kojega optužuje za politizaciju Oružanih snaga te je prihvatio 9. studenog za sastanak među tri datuma koji je predložila vlada.

"Očekujem konstruktivan dijalog, jednu razmjenu mišljenja i prijedloga jer mi smo kao političari i kao dužnosnici odgovorni svojim građanima. Sve ono što je u interesu funkcioniranja države i njenih institucija, nacionalnih interesa, to će biti na stolu", rekao je Gordan Grlić Radman obilježavajući 25. obljetnicu članstva RH u Vijeću Europe.

Grlić Radman je posjetio štand MVEP-a na Cvjetnom trgu u sklopu aktivnosti obilježavanja 25. obljetnice članstva Hrvatske u "najstarijoj europskoj integraciji".

"Pred nama je ozbiljan posao, odgovornost prema Republici Hrvatskoj, nacionalnim interesima, interesima hrvatskih građana jer hrvatski građani zaslužuju ono što trebaju, a to je socijalna stabilnost, gospodarski rast, što veća procijepljenost, sigurnost i u tom smislu će vlada dati odgovarajući odgovor", rekao je šef diplomacije.

Veleposlanici prioritet

Govoreći o popunjavanju veleposlaničkih mjesta Grlić Radman je opovrgnuo predsjednika Milanovića koji je rekao da ministar vanjskih poslova ne želi jednog veleposlanika zato što je Srbin.

"Ja to nisam rekao", kazao je Grlić Radman dodavši da je "danas prekrasan dan" i da je "zaista fokusiran na prevažne teme".

Milanovićeve izjave nazvao je "praznim pričama", a za "niska podmetanja" rekao je da ih izbjegava jer to hrvatski građani ne zaslužuju.

Istaknuo je da su mu veleposlanici prioritet, da je to u njegovom interesu i da ga svi veleposlanici pitaju kada će biti rotacija.

"Imamo tri važna mjesta: Pariz, Vilnius i Vatikan i ta mjesta treba popuniti. Naravno da će i o tome biti govora", rekao je Grlić Radman

Na pitanje što ako predsjednik Milanović odluči koristiti stavak 5. članka 144. Ustava RH, Grlić Radman je kazao da o tome "ne razmišlja".

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković USKORO SASTANAK HDZ o prepirci s Milanovićem: "Bu! Bu! Baš nas je zaplašio! To je sve bura u čaši vode"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Rijeci Aktualne teme Premijer o sporom tempu cijepljenja: "Od 10. lipnja idemo puževim korakom. To nije normalno, to je neobjašnjivo"

Stavak 5. toga članka Ustava na koji se poziva Milanović kaže da "Republiku Hrvatsku u Vijeću EU-a i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske".

Kao razloge zbog kojih bi posegnuo za člankom 144. stavkom 5. Ustava Milanović u pismu premijeru ističe da Banožić odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga obavijesti i dobije suglasnost za stavove koje će zastupati.

Bivši, najdugovječniji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić je za sukob Pantovčaka i Banskih dvora kazao da se "sve stvari rješavaju dijalogom".

"I ja vjerujem da je ovaj sastanak u utorak značajan i da će završiti isto tako jednim pozitivnim dijalogom", rekao je Granić na obilježavanju 25. godišnjice članstva Hrvatske u Vijeću Europe.

Povodom te obljetnice MVEP i Hrvatska pošta potaknuli su izdavanje prigodne marke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene