Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunaši na Jadranu

Nikad više jahti u Hrvatskoj: Saznajte koliko novca u Lijepoj Našoj ostavljaju vlasnici luksuza o kojem možemo samo sanjati

Na Jadran su uplovile brojne luksuzne jahte (Foto: Dnevnik.hr)
Na Jadran su uplovile brojne luksuzne jahte (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Luksuzne jahte na Jadranu (Foto: Dnevnik.hr) Luksuzne jahte na Jadranu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Na Jadran su uplovile brojne luksuzne jahte (Foto: Dnevnik.hr) Na Jadran su uplovile brojne luksuzne jahte (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Dadić (Foto: Dnevnik.hr) Željko Dadić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Milić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatska je, prema svjetskom izvještaju o sreći, na listi najsretnijih zemalja svijeta skočila za 7 mjesta, a mi usrećujemo mnoge koji svojim jahtama dođu na našu obalu. Tako, u svijetu zauzimamo šesto mjesto na listi milijunaša koji plove na svojim luksuznim jahtama, a ove godine u našem moru ih je više nego ikad.

Ispred Lokruma usidrila je 104 metra duga super luksuzna jahta, a Dubrovčanima to nije strani prizor. Nedavno je tu bila usidrena i jahta Emira iz Katra, vrijedna 300 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kupci stranci Pogledajte luksuzne jahte koje dizajnira hrvatska tvrtka!

Američki Bloomberg objavio je statistiku prema kojoj smo zauzeli šesto mjesto ljestvice najpopularnijih odredišta za milijunaše u lukuznim jahtama. Iza sebe smo ostavili i Monaco.

"Ne odmaže ni to što imamo lijepo vrijeme cijelo ljeto i priroda je na 90 posto otoka netaknuta te se ljudi stvarno mogu opustiti", kaže Josip Milić, pomorski agent.

Čak 55 jahti usidrilo se na Jadranu u samo proteklih nekoliko dana, uz Dubrovnik i Split kao najpoželjnije destinacije. Privatne jahte plaćaju vinjetu, a komercijalne Charter Licence ministarstvu, no tu je još mnogo troškova.

"Recimo neka jahta u prosjeku od 50 metatra s jačim motorom ide 10 tisuća kuna plus tenderi, jet skijevi koje ima, to se sve plaća. Što se tiče ostalih troškova poprilični su, koriste i usluge prijevoza, vodiča, ekskluzivnih izleta. Ne traže male ture, nego ekskluzivne", pojašnjava Milić.

Na nekim mjestima plaća se i sidrište Lučkim upravama, među najatraktivnijim je svakako mjesto ispred Stare gradske luke u Dubrovniku.

"U špici sezone, srpanj, kolovoz i rujan, za jednu jahtu od 50 metara naplaćuje se oko 5 tisuća kuna sidrište ispred Staroga grada. Ukupni prihodi se kreću od 400 do 500 tisuća kuna godišnje", kaže Željko Dadić iz Lučke uprave Dubrovnik.

U srpnju je u Hrvatsku uplovilo čak 13 superluksuznih plovila više nego prošle godine. Jedan od najčešćih gostiju u hrvatskim morima je i Roman Abramovič s jahtom vrijednom 500 milijuna dolara. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Turisti se nakon pucnjave u Dubrovniku ne osjećaju ugroženo: "Dolazim iz Baltimorea. Ovdje se osjećam sigurnije nego kod kuće" Srđan, Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Srđan, Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policija u Dubrovniku nakon napada (Foto: Dnevnik.hr) Policija u Dubrovniku nakon napada (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Incident u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Incident u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić i Ivan Pavličević (Foto: Dnevnik.hr) Paula Klaić Saulačić i Ivan Pavličević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Pavličević (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Turisti se nakon pucnjave u Dubrovniku ne osjećaju ugroženo: "Dolazim iz Baltimorea. Ovdje se osjećam sigurnije nego kod kuće" 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene