Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slika koja nije na ponos

Hrvatska troši milijarde kuna na uvoz energije: Otkrivamo poražavajuće brojke i o čemu one najviše ovise

Potrošnja energije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Potrošnja energije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Potrošnja energije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Potrošnja energije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uvoz energije u Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz energije u Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Neizgrađene elektrane (Foto: Dnevnik.hr) Neizgrađene elektrane (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Godišnji uvoz energije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatska trenutno proizvodi 51,7 posto energije, a uvoz energije raste iz godine u godinu. Provjerili smo zašto je tako.

INA, bolje reći odnos mađarskog MOL-a prema toj tvrtki, jasno pokazuje koliko je Hrvatska daleko od svoje energetske neovisnosti. Istraživanja nalazišta nafte ili prirodnog plina praktički ne postoje, sisačka je rafinerija pred gašenjem, a riječka proizvodi puno manje nego prije. HEP ne pamti investicije.

Pročitajte i ovo Ilustracija OBOREN REKORD Nije dizel, nije benzin, a nije ni plin: Europa se ove godine okrenula jeftinom, ali prljavom energentu Energetska nestašica: Ilustracija - 1 SNIJEGA ĆE BITI OBILNO Stiže ledeni val: Prijeti li nam smrzavanje i koliko su nam popunjena skladišta plina?

Stoga i ne čudi što je Hrvatska danas zemlja, ma koliko premijer tvrdio suprotno, energetski jako ovisna i troši milijarde kuna na uvoz.

Energetska slika Hrvatske poražavajuća je. Iz godine u godinu sve više ovisimo o uvozu. Trenutno Hrvatska proizvodi 51,7 posto energije, a uvozi je 48,3 posto.

Ovi trendovi sve su gori za Hrvatsku i postotak energije koju uvozimo sve više raste.

A što Hrvatska uvozi od energenata? U ovom trenutku uvozimo 100 posto ugljena. Uvozimo i 80 posto nafte, sve je veći i uvoz plina (trenutno 56 posto), a uvozimo i 39 posto struje.

Gdje je problem? Hrvatska desetljećima nije izgradila elektranu i na taj način osigurala neku energetsku neovisnost.

Primjerice, Plomin C zaboravljena je priča, termoelektrana Peruća također, kao što se ni hidroelektrana Ombla neće graditi. Vlasti nisu uspjele objasniti lokalnoj zajednici razloge tih investicija, a nevladine udruge i lokalna zajednica bile su glasnije i pobijedile.

Te tri investicije koštale bi 9,8 milijardi kuna i osigurale bi 20 posto energije u zemlji.

Stoga i ne čudi što Hrvatska svake godine, ovisno o cijeni barela nafte ili cijeni struje na europskim tržištima, uvozi od 7,8 do 11,96 milijardi kuna.

I još je jedan faktor važan - ovisimo o kiši. Ako ima kiše, uvozimo manje, a ako nema kiše, uvozimo više energije. Baš kao što u turizmu ovisimo o suncu, u ovom slučaju ovisimo o kiši.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene