Obavijesti Pretražite Navigacija
UNIŠTIO NAS LOCKDOWN?

Ljestvica o pretilosti i smrtnosti od raka pokazuje šokantne podatke za Hrvatsku

Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images)
Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Pretilost, ilustracija Pretilost, ilustracija Foto: Getty Images Pretilost: Ilustracija - 3 Pretilost: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Getty Images) Galerija
Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

 

Zemlja je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-a. Lošija je samo susjedna Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujući dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU-a, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima te nižeg stupnja obrazovanja i dohotka, kaže OECD.

Pročitajte i ovo Tjedan školskog doručka - 2 TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA Kako se hrane naši najmlađi? Brojke nisu dobre

U vrhu po pretilosti i pušenju

U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a.

"Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. IHME procjenjuje da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a od 5717 u istoj godini", ističe se. Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka.

Pročitajte i ovo Sanja Musić Milanović Panel o pretilosti djece Sve veći problem među djecom: Šokantne brojke koliko je osmogodišnjaka prekomjerno teško

U izvješću se upozorava da "nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka" u Hrvatskoj.

Što Hrvatska čini?

Hrvatska je u prosincu 2020. predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka ode 2020. do 2030. Iste godine je postala prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredovalo se u organizaciji palijativne skrbi, ali nedovoljno, navodi se u izvješću.

Hrvatima su besplatno dostupna dva cjepiva za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom: cjepivo protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, dodaje OECD.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene