Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

''Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira'', poručio Plenković i najavio važan zakon

Novi Zakon o obnovi bit će pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kad će biti predstavljen i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini., najavio je premijer Andrej Plenković na redovitoj tjednoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najnovije podatke o inflaciji koje je dan ranije objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

''Nakon tri mjeseca zaredom, listopad, studeni i prosinac kada je bila veća od 13 posto, sada je na 12,78 posto na godišnjoj razini u siječnju. Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest.To je već drugi mjesec u kojemu imamo obrnuti trend - od rasta prema smanjenju, a u kontekstu zaokruživanja cijena i neopravdanih povećanja cijena prigodom zamjene hrvatske kune eurom, čini se da je i zahvaljujući Zaključku Vlade i aktivnostima koje smo poduzeli smanjen inflacijski pritisak što smatramo izrazito dobrim", istaknuo je Plenković.

Napomenuo je da četiri države u europodručju imaju višu stopu inflacije od Hrvatske - Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, u sedam je stopa veća od deset posto, a prosjek eurozone je 8,5 posto.

Podsjetio je da su procjene Europske komisije za 2023. usporavanja inflacije na godišnjoj razini na 6,5 posto, dok su Vladine prognoze nešto ispod šest posto. Što se tiče podataka Komisije o poslovnoj klimi, rekao je da je Hrvatska zasad na prvom mjestu, što je dobra poruka.

O dugu braniteljima

Dodao je i da je završeno javno savjetovanja za Zakon o obnovi te je najavio da će on biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna. Istaknuo je da očekuje pojednostavljenje procedura, a sljedeći tjedan bit će predstavljen i plan zbrinjavanja građana koji se nalaze u privremenom smještaju.

Potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu zahvalio je na završetku veteranskog centra u Sinju, an čijem je otvaranju i sam bio prošloga tjedna te je podsjetio da će do 2027. biti izgrađena još tri veteranska centra sredstvima iz EU-a. Time se pokazuje poštovanje prema braniteljima i omogućuje im se kvalitetna skrb i rehabilitacijski programi.

Osvrnuo se i na mirovine branitelja te ponovio: ''Vratit će se onih ukinutih 10 posto za 62.000 branitelja''. Time se, kazao je, pokazuje snagu za rješavanje pitanja i opterećenja koja brinu dio populacije.

''Prvi dio od pet posto već od 1. srpnja ove godina, a u potpunosti od 1. siječnja iduće godine. To pokazuje snagu i konsolidaciju hrvatske, ekonomske i financijske kapacitete te da izlazimo iz krize i da rješavamo različita pitanja i probleme koji su opterećivali dio naše populacije. Ovo smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima'', zaključio je.

Podsjetio je i da je dan ranije održan Savjet za Inu te su razmotrena pravna mišljenja u kontekstu suradnje s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i mišljenja DORH-a: ''Zadužili smo ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića uz podršku ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, da nastavi razgovore s predstavnicima MOL-a oko korporativnog upravljanja Inom kao i cijelog procesa kojim se Savjet bavi''.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Pogrešan narativ HUP: Siječanjska inflacija demantirala je priču o poskupljenjima zbog uvođenja eura

Dok se gužvaju poruke SMS-a: Što radi AP? Hoće li mu opet poći za rukom APP?

Afera s SMS porukama oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama i dalje je tema u javnom prostoru. 

Plenković, koji ne dijeli to mišljenje, njemu je sve to jedno veliko ništa, nastavlja dalje kao da ničega nije bilo. Ako prođe, prođe. A dosad je uglavnom prolazilo, on je i dalje na čelu Vlade i HDZ-a.

Većina je stabilna ''kao armirani beton'', pohvalio se prije koji dan premijer i poručio: ''Vlada je stabilna, koalicija je stabilna, ključne aktualne teme su pred nama.''

Na tom tragu red je i za još jednu redovitu tjednu sjednicu Vlade i novo Plenkovićevo izigravanje transparentnosti.

Što će biti na dnevnom redu, novinari i javnost su saznali tek nekoliko sati uoči sjednice, koja je trebala početi u 12:30, a tih nekoliko sati, čak i uz tradicionalno Plenkovićevo kašnjenje, premalo je ako se želi poštivati standarde transparentnosti.

I nije to prvi put, premda dobra praksa nalaže da bi najava i dnevni red trebali biti objavljeni barem dan ranije. Zlobnici bi mogli reći da je premijer prebirao teme.

Da će Vlada danas usvojiti Prijedlog odluke o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023. godini, objavljeno je tek malo prije 9:30.

Na dnevnom redu našle su se i izmjene Zakona o sudskim pristojbama te o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, kao i preraspodjela sredstava planiranih u državnom proračunu te izmjena Odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU-a.

Vlada je izmijenila odluku o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU te Ministarstvu kulture i medija prvotnu alokaciju vezanu uz petrinjski potres od 49 milijuna eura povećala na 221 milijun eura, a preraspodjelom u državnom poračunu odobrila je i pomoć Sisku i Glini od 7 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Premijer o (ne)temama Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

Pročitajte i ovo Pripreme za izbore: Ilustracija - 8 Parlamentarni izbori Korak po korak - pripreme za odlučujuću utakmicu počinju: "Razgovaramo, ali ne bih sada o imenima"

Urušavanje standarda transparentnosti

Zbog loše prakse i postupanja Vlade javnost nije pravodobno i kvalitetno upoznata o čemu će se raspravljati na sjednici, kao ni o sadržaju dokumenata za predložene točke dnevnog reda, što onemogućuje zainteresiranu javnost za pravovremeno reagiranje i sudjelovanje u procesu donošenja odluka.

Vlada Andreja Plenkovića time opet krši načela Zakona o pravu na pristup informacijama, Zakona o medijima, Poslovnika o radu Vlade i Ustava Republike Hrvatske.

 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene