Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privremeni otpravnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu odbio je u utorak navode iz prosvjeda srbijanske strane povodom otkrivanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovara, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je oštro prosvjedovalo u povodu reakcija Zagreba na otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu, koji se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt 11 branitelja u Bjelovaru.

Vezani članci Aleksandar Vučić Srbija cijepljenjim građanima daje 200 kuna: "Ne možemo kazniti one koji se ne žele cijepiti, ali ako se zaraze..." Ministarstvo vanjskih poslova MVEP uputilo prosvjednu notu Beogradu zbog prijetnji hrvatskoj manjini

Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova hrvatskog veleposlanstva zbog izricanja oštrog prosvjeda i reakcije hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova na podizanje spomenika majoru Tepiću.

Tim je povodom kazao kako je "sramotno to što dužnosnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala", priopćilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatski MVEP na to kaže kako su time ponovljene već više puta "javno iznesene ocjene srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj koje MVEP u cijelosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamjerne".

"Izneseni navodi samo se nastavljaju na jučerašnje krajnje neprimjerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji te uvredljive izjave prvog potpredsjednika Vlade RS i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića", objavio je MVEP u priopćenju.

Dačić je u ponedjeljak za Tanjug istaknuo da je sramotno kada dužnosnici Hrvatske, za koje kaže da veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog Tepića.

"Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić bio je oličenje časti i morala", naglasio je srbijanski ministar.

Ministarstvo u priopćenju od utorka ističe kako Hrvatska nastoji sa Srbijom graditi i razvijati dobre odnose u duhu dobrosusjedstva i iskrene regionalne suradnje, pri čemu se od susjeda "očekuje isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rješavanje svih pitanja u europskom duhu".

U tom smislu MVEP je pozvao institucije i dužnosnike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa te da se okrenu rješavanju otvorenih pitanja između dviju zemalja, zaključuje se u priopćenju.

Major bivše JNA Milan Tepić 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Spomenik u njegovu čast otkriven je prošlog petka u Beogradu, povodom 26. godišnjice tih događaja, a vijence su mu položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, predstavnici srpske vojske i ostali građani.

MVEP je zbog toga u ponedjeljak izrazio oštar prosvjed veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, upozorivši na "neprihvatljivost takvih odluka i poteza srbijanskih vlasti koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose", te dodavši kako to "potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ". (Hina)