Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZVALI OTPRAVNIKA POSLOVA

Zbog spomenika Tepiću: Na hrvatski oštar prosvjed Srbi uzvratili - oštrim prosvjedom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije pozvan je otpravnik poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu kako bi mu se izrazio oštar prosvjed zbog hrvatskog oštrog prosvjeda povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću u Beogradu.

Nemanja Stevanović, državni tajnik srpskog Ministarstva vanjskih poslova, pozvao je na razgovor otpravnika poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu kojem je poručio da je "sramno to što dužnosnici Republike Hrvatske koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene dijekom Drugog svjetskog rata, koji potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''VELIČANJE ZLOČINA'' RH uputila prosvjednu notu BiH, javilo se i Ministarstvo branitelja: ''Banjolučke vlasti zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku'' Slika nije dostupna "Proizvoljno i zlonamjerno" Hrvatska odbacila prosvjed srbijanskog ministarstva vanjskih poslova zbog majora bivše JNA

"Korištenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za 'oružanu agresiju' ne samo da je u pravnom i povijesnom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemjerno", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dodaje se da je u razgovoru izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije povijesti. "Između ostalog, to uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristu Miri Barešiću, osuđenom za ubojstvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj i postavljanje ploče s nacističkim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, najvećem stratištu gdje je ubijeno više od pola milijuna Srba, Židova i Roma", kaže se u priopćenju. 

Dodatnu zabrinutost, napominju u srpskom MVP-u, izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini pojačavaju u vrijeme kad se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, javno opredjelio za sveobuhvatan razvoj dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom. 

Spomenik Milanu Tepiću, majoru bivše JNA koji je 29. rujna 1991. izazvao eksploziju u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru u kojoj je poginulo 11 hrvatskih branitelja, sam Tepić i neutvrđen broj ročnika JNA, otkriven je u Beogradu 29. rujna, na dan njegove pogibije.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je zbog toga u ponedjeljak izrazilo "oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić", a u priopćenju je tim povodom naglašeno da je takav potez srpskih vlasti neprihvatljiv te u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da izgrađuje dobrosusjedske odnose. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene