Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo 11 branitelja

Srbija podigla spomenik majoru JNA koji je raznio skladište oružja kod Bjelovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u šumi Bedenik pokraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je u petak u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Ubijeno 11 branitelja VIDEO Dodik skandaloznom snimkom veliča čovjeka koji je umalo razorio Bjelovar, oglasio se bjelovarsko-bilogorski župan: "Zgrožen sam" Milorad Dodik "PROSVJED PROTIV ZAVOJEVAČA" Dodik organizira skup podrške srpskom atentatoru i zločincu: "Pokaži da si potomak Gavrila Principa"

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u šumi Bedenik kod mjesta Predavca, pokraj Bjelovara, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

"Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila", poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru", čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.

Kovač: Spomenikom majoru JNA Srbija se poistovjećuje s vojnom agresijom na RH

"Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina", napisao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač na svom profilu Facebooka.

Smatra da će možda nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku, biti lakše graditi normalne susjedske odnose.

"Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima", naglasio je Kovač. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene