Dean Golubić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Dean Golubić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje kojim se istovremeno otvara i zaključuje skraćeni stečajni postupak nad Hrvatskom kršćanskom demokratskom unijom (HKDU), izvanparlamentarnom strankom sa sjedištem u Zagrebu, pa bi se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta stranka s više od 36.000 kuna utvrđenog duga trebala brisati iz registra političkih stranaka.


Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog sredinom siječnja kojim su se pozivali zastupnici HKDU-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovina i obveza te stranke, ali i vjerovnici HKDU-a da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Vezani članci Grb HSP-a (Foto: Dnevnik.hr) HSP AS pred stečajem: Ne plaćaju zakup prostora, članovi ne uplaćuju članarinu... Slika nije dostupna Stranka umirovljenika u stečaju s više od 70.000 kuna duga

Budući da se zastupnici i vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je zbog nesposobnosti za plaćanje HKDU-a donio odluku o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon što je lani u siječnju bio obustavljen postupak za otvaranje skraćenog stečaja nad HKDU-om, što je bio prijedlog Financijske agencije (Fine), i to zbog do tada utvrđenog duga nešto većeg od 13.000 kuna.

No tada su zastupnici te stranke sudu dostavili dokaz da računi HKDU-a nisu blokirani, a što je sud utvrdio uvidom u potvrdom Fine te je obustavljen prvi postupak otvaranja skraćenog stečaja.

Kako se navodi u registru političkih stranaka, stranka na koju se odnosi ovo sudsko rješenje, upisana je u registar u listopadu 2009., a predsjednik i zastupnik joj je Dean Golubić.

Kako njezini članovi ističu, HKDU je demokršćanska politička stranka nacionalno i desno usmjerena. Nastala je krajem 1992. spajanjem Hrvatske demokratske stranke, koja je htjela više naglasiti svoje demokršćanstvo i dijela Hrvatske kršćanske demokratske stranke, koji je htio više naglasiti svoj nacionalizam. Prvi predsjednik bio je Marko Veselica, a naslijedio ga je Anto Kovačević. (Hina)

Ministri još uvijek ne znaju što će s posrnulim brodogradilištem: "Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku o Uljaniku "