Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački mediji ne gledaju s oduševljenjem na skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Smatraju da nismo spremni, baš kao što nisu bile Rumunjska i Bugarska 2007. godine.


Bugarska i Rumunjska prije šest godina primljene su u Eurospku uniju iako za to nisu bile politički ni ekonomski zrele. U istoj su situaciji i danas unatoč milijardama eura pomoći koje su primile, a isto bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj, pišu njemački mediji, a prenosi Deutsche Welle u tekstu nazvanom 'Hrvatska je sljedeći pacijent EU'.

>> Milanović: Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje

Vezani članci Vili Beroš HLK odgovorio na prozivke ministra Beroša: "Sve javne osobe, a poglavito visoki državni dužnosnici trebaju znati primiti kritiku" Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“

'U izvještaju na petnaest stranica konstatira se zrelost Hrvatske za pristup EU. Hrvatska je međutim slično kao i Grčka, još uvijek zemlja u kojoj je privilegirana određena klijentela, zemlja koja ima podijeljenu upravu, prenapuhani državni sektor, jedva funkcionirajuće pravosuđe i nakon brojnih provedenih reformi, raširenu korupciju i zaostalu privredu koja skoro nije pripremljena na izazove Europske unije. Sve ovo detaljno stoji u izvještajima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Transparency Internationala ili Ujedinjenih naroda. Europska komisija, čini se, to ignorira', napisao je dopisnik s područja jugoistočne Europe za list Süeddetsche Zeitung.

Podsjetimo, europski povjerenik za proširenje Štefan Füle u utorak je predstavio posljednje izvješće o monitoringu Hrvatske prije ulaska u Europsku uniju. Potvrdio je kako je Hrvatska ispunila svih deset zadaća identificiranih u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je objavljeno u listopadu prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook