Tvornica je velika kao 7 nogometnih terena, a do kraja godine u njoj će se zaposliti 100 novih radnika.


Hrvatska je dobila jedan od najmodernijih laboratorija u zemlji. Pred ulazom u Rijeku, Jadran-galenski labaratorij uložio je više od 360 milijuna kuna u farmaceutski centar koji će zaposliti stotinjak uglavnom visokoobrazovanih radnika. Velika je to investicija u novijoj gospodarskoj povijesti Rijeke.

Vezani članci Slika nije dostupna Sinergija mora i lijeka

Svemirski izgleda, i svemirski dobro zarađuje. Jadran-galenski laboratorij (JGL) otvorio je zato i novo postrojenje, trenutačno najmodernije u domaćoj farmaceutskoj industriji. Na proizvodnji lijekova, zajedno s drugim kolegama već su počeli raditi Jan Štimac i Gordana Surina Žeželić koje smo pitali o prvim dojmovima.

'Otvorili smo nešto zbilja veliko i sad smo sretni što napokon možemo živjet hrvatsku proizvodnju', kaže nam Gordana.

'Ovo je velika investicija, to će nam omogućiti kao kompaniji opstanak na velikom tržištu, proboj na nova tržišta, svakako osigurati naša radna mjesta, i mislim da će gospodarstvo profitirati od ovoga', rekao je Jan.

MALI LABORATORIJ ZA VELIKU ZNANOST Hrvatskim znanstvenicima 2 milijuna eura za istraživanja

U gradnju cijelog kompleksa uloženo je 361 milijuna kuna. Tvornica je velika kao 7 nogometnih terena, a do kraja godine u njoj će se zaposliti 100 novih radnika. I većinu onoga što proizvedu plasirat će u svijet.

'Izvozimo na 40 tržišta, naša ključna tržišta Rusija, Ukrajina, Kazahstan - imamo tamo 300 zaposlenih. Pregovaramo u ovom trenutku s još 20 tržišta iz Azije i Afrike', rekao nam je predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani. U obilazak tvornice stigao je i premijer Zoran Milanović s ministrima Brankom Grčićem i Sinišom Vargom.

'Ja sam isto mislio da je ovo shopping centar, prije dvije godine, mada ne izgleda tako, i kad ga pogledaš ponovno jasno je da je to nešto drugo. Tvrtka poput vaše i sličnih u Hrvatskoj, ,a ima ih i nije sve tako crno ima smisla jedino ako 80 posto onoga što proizvede proda izvan Hrvatske', izjavio je Milanović.

Upravo po tom modelu Jadran-galenski laboratorij i funkcionira. I ono što je najbitnije, pruža mladim i obrazovanim znanstvenicima priliku da ostanu raditi u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju