Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon postignut dogovor

Ljubljanska banka više nije prepreka, ratifikacija može početi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Slovenija su se dogovorile o načinu rješavanja pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke, čime je uklonjena posljednja prepreka za pokretanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Dogovor sadrži četiri ključna elementa.

Konačno je postignut dogovor oko Ljubljanske banke, čime je uklonjena zadnja prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji. Rano jutros ministrica Vesna Pusić sa slovenskim je državnim tajnikom u ministarstvu vanjskih poslova Tonom Kajzerom parafirala Memorandum, kojim se rješava problematika Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

>> Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana

Rješenje problema Ljubljanske banke

Problem će se riješiti sukcesijom i preko banke za poravnavanje u Baselu, a sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje.

Zaključak o prihvaćanju Memoranduma bio je prva točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade. Premijer Zoran Milanović se u raspravi o toj točki osvrnuo na upravo riješeni problem.

'Dogovorili smo se s našim slovenskim kolegama i prijateljima da priču oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora konačno privedemo kraju. Dogovorili smo se i oko teksta Memoranduma oko pitanja prenesene štednje u Ljubljanskoj banci', rekao je na početku Milanović.

Istaknuo je kako je sve trajalo predugo, 'ali tu smo gdje smo, na putu da to sve završimo'. Najavio je da će u ime Vlade sa slovenskim kolegom Janezom Janšom potpis na Memorandum staviti u ponedjeljak u Mokricama.

'Kada je postojala volja, do kompromisa se došlo brzo i lako, ponekad je volja najvažnija', rekao je premijer i dodao da je otklonjena posljednja prepreka koja, prema njemu, to nije trebala ni biti. 'Ali to je život, to je politika, katkada neke stvari jednostavno traju dugo', rekao je.

Kasnije je još dodao da mu nije jasno kakvu je Slovenija prijetnju vidjela u postupcima pred hrvatskim sudovima, koji će prema Memorandumu biti zamrznuti. Kaže da je prošlo 20 godina tijekom kojih Hrvatska očito na te postupke nije imala nikakvog utjecaja.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je na sastanku s bivšim slovenskim šefom diplomacije Karlom Erjavcem ispregovarala prijedlog Memoranduma, kaže da smo 'uspješno riješili problem sa Slovenijom, zadnju upitnu i donekle neizvjesnu ratifikaciju našeg pristupnog ugovora nakon dugotrajnih i kompliciranih razgovora u različitim varijantama'.

Ministrica Vesna Pusić pojasnila detalje Memoranduma

Pojasnila je i u čemu se sastoji Memorandum. 'Karakteriziraju ga četiri elementa. Jedan je da se odnosi isključivo na prenesenu štednju Ljubljanske banke; drugo, da se postupci u tom smislu pred hrvatskim sudovima stavljaju u mirovanje; treće, da se strankama daje vrijeme da, ako je moguće, problem riješe u okviru ugovora o sukcesiji pod pokroviteljstvom BIS-a i četvrto, da temeljem Memoranduma slovenska strana po službenoj obavijesti o potpisivanju pokrene postupak ratifikacije ugovora.'

Pusić kaže da bi, prema programu koji su prezentirali Slovenci, ratifikacija mogla biti gotova već do kraja ožujka.

Vlada Slovenije obvezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristpanju RH u EU.

U ponedjeljak ugovor o tome potpisuju premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene