Obavijesti Pretražite Navigacija
Kreće već sljedećeg tjedna

Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša kaže da će ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora parlamentu proslijediti čim s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem potpiše memorandum o Ljubljanskoj banci.

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je slovenska vlada potvrdila memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski predsjednik u Beču Austrijski predsjednik s Pahorom: Svu energiju usmjeriti u rješavanje Ljubljanske banke Slika nije dostupna Napušta Janšinu koaliciju Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić

"Slovenska vlada danas je potvrdila memorandum, odnosno sporazum dviju vlada kojim se pitanje u hrvatski javni dug preuzetih deviznih depozita bivše Ljubljanske banke Zagreb ponovo vraća u okvir rješavanja prema sukcesijskom sporazumu sljednica bivše Jugoslavije", rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

On je dodao da sporazum, koji će u ponedjeljak u Mokricama potpisati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, predviđa da se zaustave svi postupci pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke i da se ne otvaraju novi.

>> Hrvatska i Slovenija dogovorile se oko Ljubljanske banke!

Janša je rekao da je Slovenija sporazumom postigla ono što je bio njezin interes, a to je da se pitanje Ljubljanske banke vrati u okvir sukcesijskih pregovora, dok je Hrvatska postigla da u Sloveniji bude što prije završen postupak ratifikacije njezina pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Slovenska će vlada nakon potpisivanja sporazuma u ponedjeljak tijekom tjedna sporazum sama i ratificirati, vjerojatno u srijedu, za što je ovlaštena jer nije potrebna ratifikacija u parlamentu. Istoga dana slovenska vlada poslala bi u proceduru u parlament prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Budući da oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sada postoji visok stupanj suglasnosti stranaka u parlamentu, Janša je iznio očekivanje da cijeli postupak ratifikacije može trajati oko mjesec dana i da je realno očekivati da će slovenski parlament idućeg mjeseca hrvatski pristupni sporazum konačno ratificirati.

Postupak će početi odmah nakon što slovenska vlada ratificira memorandum o Ljubljanskoj banci, a ratifikacija pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu bit će završena kad slovenska vlada dobije diplomatsku notifikaciju da je sporazum o Ljubljanskoj banci ratificiran i u Hrvatskoj, rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Dodao je da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji biti i konačna suglasnost na hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, s obzirom da je o tome u Sloveniji nakon sporazuma o Ljubljanskoj banci postignuto političko suglasje. Postupak ratifikacije od njegova početka do završetka realno može potrajati najviše 30-ak dana, ocijenio je Janša.

Na pitanje kada bi moglo doći do konačnog rješenja pitanja deviznih depozita Ljubljanske banke s obzirom da tekst memoranduma govori da se sudski postupci protiv Ljubljanske banke zaustavljaju do postizanja konačnog rješenja koje se očekuje u okviru sukcesije, Janša je rekao da to može trajati nekoliko godina, ali ne i vječno, jer praksa kod rješavanja sukcesijskih pitanja pokazuje da države sljednice lakše rješavaju pitanja koja su vezana na materijalna sredstva sukcesije nego na neka druga pitanja, kao što su granična. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene