Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska će zatvoriti sva smetlišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O otpadu će se brinuti županijski centri s modernim odlagalištima, reciklažnim dvorištima i spalionicama.

Ti će centri, osim odlagališta, imati i reciklažna dvorišta te uređaje za preobradu i reciklažu sirovina, uređaje za kompostiranje i spalionice otpada. 

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

U Ministarstvu zaštite okoliša, koje je osmislilo tu novu strategiju gospodarenja otpadom, ističu da je Istarska županija lokaciju već definirala te su počele pripreme za gradnju, a grad Zagreb gradi i postrojenje za termičku obradu otpada. 

Prvi će se regionalni centar za gospodarenje otpadom sagraditi u Istri, i to na pulskom odlagalištu otpada Kaštjun. Projekt se radi u skladu s direktivama Europske unije, a do veljače se očekuje osnivanje trgovačkog društva koje zasad nosi radni naziv »Kaštjun d.o.o.« dok će službeno ime odrediti mališani pulskih osnovnih i srednjih škola. 

Za gradnju centra najprije se treba sanirati pulsko gradsko odlagalište otpada Kaštjun. 
Prema riječima pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića, sanacija počinje već krajem mjeseca. Istarska županija izdvojila je 20 milijuna kuna za gradnju centra, a u idućih pet do sedam godina deponiji istarskih gradova bit će sanirani. 

O golemom problemu otpada najbolje govore procjene prema kojima svaki građanin Hrvatske na godinu proizvede 270 kilograma otpada od kojeg najveći dio čini papir. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene