Marija Pejčinović Burić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Marija Pejčinović Burić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska će se do 17. travnja pisano očitovati o slovenskom pismu kojim Ljubljana predlaže pokretanje tužbe protiv RH zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, a nakon toga će i usmeno izložiti svoja stajališta na raspravi o tom zahtjevu u Europskoj komisiji 2. svibnja, doznaje se u MVEP-u.


"U svojemu pisanom i usmenom očitovanju Hrvatska će odgovoriti na sve slovenske navode i iznijeti stajalište da Hrvatska (svojim neprihvaćanjem i neprovedbom arbitražne odluke koja je rezultat arbitražnog postupka koji je Slovenija kompromitirala i oduzela mu vjerodostojnost) ne krši pravo Europske unije", odgovorio je MVEP.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković pozdravio odluku Europske komisije: "Trudit ćemo se razgovarati sa Slovenijom nakon formiranja vlade" Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima"

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo te najavila tužbu pred sudom Europske unije ako ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda.

Za 2. svibnja Komisija predlaže održavanje usmene rasprave o slovenskom zahtjevu.

Slovenija je sredinom ožujka poslala pismo Europskoj komisiji ustvrdivši da Hrvatska nepoštivanjem arbitražne odluke krši europsko pravo.

"Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom, u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije koji traje tri mjeseca i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji", navodi MVEP.

Na kraju postupka Europska komisija može iznijeti svoj stav o navodnoj povredi prava EU-a (obrazloženo mišljenje), ali ne mora. Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU-a podnijeti tužbu protiv RH, pojašnjava MVEP.

Šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić ranije je izjavila da granično pitanje sa Slovenijom nije predmet europske pravne stečevine, kako to tumači slovenska vlada, te da Slovenija nema nikakve osnove za pokretanje pravnog postupka protiv Hrvatske.

"Nema ni razloga ni povoda za takvu tužbu. Mi sada, kao i svi drugi, čekamo što će reći Europska komisija, ali ostaje činjenica da bilateralno granično pitanje nije predmet pravne stečevine i s tog naslova nema nikakve osnove za tužbu. Još jednom pozivamo Sloveniju na dijalog jer mislimo da se dijalogom to pitanje može riješiti", rekla je ministrica Pejčinović Burić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju