Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola hrane

Hrvati su sve osvješteniji oko onog što jedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje Hrvatske agencije za hranu pokazalo je da su građani, kada je u pitanju ono što jedu, sve osvješteniji. I pomalo zabrinuti.

Brinu zbog GMO-a, ne žele pesticide, a važno im je i da sva hrana ima potpunu i točnu deklaraciju. Građani su najviše zabrinuti zbog kvalitete i svježine hrane. Nakon toga slijede ostaci pesticida u hrani kao jedna od visokih razina zabrinutosti, zatim aditivi i GMO. Važno im je i da svi ti podaci budu istaknuti na namirnicama. Pogotovo kada je riječ o GMO-u.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

>> Hrvati na godinu u smeće bace tri milijarde kuna!

'EU je postavila standarde, takva hrana se mora označavati, samo se ne označava hrana koja ima do 0,9 posto GMO-a', upozorava Marijan Katalenić iz HZJZ-a. To je tako za sada, no postotak bi se GMO-a koji na deklaraciji ne mora biti naveden s vremenom mogao i povećavati. Upravo te moguće promjene kao i pretjerano korištenje kemikalija ono je što zabrinjava udruge koje promiču zdrav život.

'Svaki proizvođač želi da mu hrana što duže traje, da je nepokvariva', tvrdi Ivan Lesinger iz Udruge Zdrav život.
Nepostojanje studija koje proučavaju dugotrajan učinak raznih aditiva i modernih konzervansa na zdravlje ljudi drugi je problem koji ističu. No iz ministarstva ipak tvrde kada je o hrani riječ, opasnosti nema. Naša hrana apsolutno je sigurna. Neminovna globalizacija koja utječe na naš način života, odavno je počela utjecati i na našu hranu. Nadamo se kako će stroge kontrole koje se, kažu, provode, spriječiti da
utječe i na naše zdravlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene